Zapiekanka z nachosów ;)

autor: , kategoria: z wołowiny, zapiekanki , dodano: 2012-12-04
  • Zapiekanka z nachosów ;)

Składniki:

  • opakowanie nachosów solonych lub serowych (Lidl/Netto)
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowego, ale może też być wieprzowina)
  • puszka kukurydzy lub fasoli czerwonej
  • 400 g sera żółtego (najlepiej cheedar)
  • 5 ząbków czosnku
  • przyprawa do dań meksykańskich
  • pieprz, sól, oregano
  • olej

Przygotowanie:

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, nie przesadzając jednak z jego ilością. Na sam spód wysypać nachosy, odstawić na bok.

Na patelni przygotować sos mięsny: rozgrzać olej, wrzucić mięso cały czas mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy (zalecam wykorzystać całe opakowanie przyprawy meksykańskiej).Zalać przecierem.
Gdy mięso będzie gotowe zestawić z ognia.

Zalać nachosy przygotowanym mięsem. Wyłożyć na to kukurydzę lub fasolę czerwoną. Posypać wszystko dużą ilością startego sera.

Piec ok. 20-30 min w 180 stop.

    Śr. ocena: 3.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia Gotuje z Polki.pl - Curry z dyni i kurczaka

Komentarze

  • studentkaAM, 2013-10-17 16:17:34
    studentkaAM
    0
    Piekło w gębie! Ostra jak nie wiem, aż niedobrze się robi. Dodać połowę przyprawy meksykańskiej i będzie super! A tak niestety, nabawiłam się tylko zgagi. Jednak idea i połączenie składników fajne.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką