Muffiny Baklava

autor: , kategoria: babeczki i muffiny , dodano: 2012-12-07
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Muffiny Baklava
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Muffiny Baklava

Składniki:

  • nadzienie:
  • orzechy włoskie [0.5 szklanki]
  • cynamon [1.5 łyżeczki]
  • cukier [0.333 szklanki] (używam brązowego)
  • masło [3 łyżki] (roztopione)
  • ciasto:
  • mąka (1 szklanka i 7 łyżek)
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
  • soda oczyszczona [0.5 łyżeczki]
  • cukier [0.25 szklanki]
  • jajka [1 szt.]
  • masło [3 łyżki] (roztopione i ostudzone)
  • maślanka (1 szklanka i 2 łyżki - zamiast tego można 3/4 szklanki naturalnego jogurtu i 1/3 szklanki mleka)
  • Polewa:
  • miód [0.5 szklanki] (można pominąć lub posypać cukrem pudrem)

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C.

Wszystkie składniki nadzienia wymieszać w małej miseczce.

Wymieszać razem suche składniki - mąke, proszek, sodę i cukier. I osobno połączyć wszystkie mokre składniki - maslankę, jajko i rozpuszczone masło. Wlać do suchych składników i delikatnie wymieszać, tak tylko żeby składniki sie połączyły.

Wypełniać foremki do 1/3 wysokosci, następnie dodać niecalą łyżkę nadzienia i przykryć warstwą ciasta, tak do 2/3 wysokosci foremki. Resztkami nadzienia można posypac wierzch muffinów.

Piec około 15 minut, powinny być ładnie zarumienione. Wyjąć, lekko polać miodem (jak dla mnie są wystarczająco słodkie i pomijam polewę, ew. posypuję cukrem pudrem).

Przepis Nigelli Lawson:)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Polecany film:

Straszne muffinki FB

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką