Zimowa Pavlova

autor: , kategoria: torty , dodano: 2012-12-09
  • Zimowa Pavlova

Składniki:

Przygotowanie:

Bezy:
Zaczynamy od bez. Najlepiej każdy spód zrobić osobno.
Do miski wbijamy 3 biała, dodajemy odrobinę soli. Ubijamy, do żółtawo-białej masy o konsystencji ksielu. Dodajemy 2,5 szklanki cukru, stopniowo. Ubijamy do uzyskania gęstej masy, w której lekko widoczne są kryształki cukru. Nie przesadzaj z ubijaniem, masa nie musi, a nawet nie może być tak sztywna, aby nie wylewała się miski po odwróceniu. Masę wylej na blachę, z papierem do pieczenia. Uformuj okrągły placek (prawidłowo ubite białka, powinny dać się rozprowadzić, ale nie rozlewać.
Powtórz to samo z drugą bezą.
Bezy piecz w temp. 150 stopni przez 45-60 min (zależy od piekarnika) na termoobiegu.

Masa:
Ubijamy 3 śmietany 36%, dodajemy mascarpone. Następnie do dobrze wymieszanej masy dodajemy 3 śmietan-fix. Następnie dosładzamy cukrem pudrem wg. naszego smaku.

Dobrze jest "poskładać" tort na godzinę przed podaniem, aby masa przeszła lekko przez bezę. Całość do podania trzymać w lodówce.
Z racji tego, że w zimie nie mamy świeżych owoców, górę udekorować startą gorzką czekoladą.

SMACZNEGO :)

P.S zdjęcie dodam jak tylko będę mogła.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem