Pierniczki

autor: , kategoria: ciasteczka, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2012-12-10
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierniczki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pierniczki

Składniki:

  • mąka pszenna [1 kg]
  • żółtko z jajka [8 szt.]
  • białko z jajka [3 szt.]
  • cukier [1.5 szklanki]
  • kakao [3 łyżki]
  • śmietana kwaśna [200 ml] (gęsta (koniecznie w temp. pokojowej)
  • soda oczyszczona [3 łyżeczki]
  • przyprawa do pierników [4 łyżeczki]
  • masło [1 kostka] (250g.)
  • miód [400 g]

Przygotowanie:

**** Ciasto przygotowujemy dzień przed pieczeniem ponieważ wychodzi rzadkie! ****

Pierniczków wychodzi ok 1,5 kg ;)

* Miód gotujemy z przyprawami, odstawiamy i dodajemy kostkę masła żeby się rozpuściło. Studzimy.

* Sodę wsypujemy do śmietany. i czekamy aż powiększy swoją objętość.

* Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy po trochę cukru, Dodajemy żółtka i dalej ubijamy na najniższych obrotach.

* Ubite jajka dodać do mąki wymieszanej z kakao. i delikatnie wymieszać.

* Następnie dodać ostudzony miód i śmietanę i wymieszać.

* Przykryć i odstawić do lodówki na przynajmniej 9-10 h. żeby zgęstniało. ( Ja zrobiłam ciasto wieczorem i rano już piekłam.)

***************

Gotowe ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na ok 3 mm. Generalnie im grubsze tym lepsze. ale to już indywidualna sprawa, jak kto lubi.

Wykroić foremkami pierniczki i piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 18o stopniach.
i piec ok 7 min.

Po wystudzeniu można już lukrować. :)

LUKIER:
Do lukru użyłam reszty białek które mi zostały.

Ucieramy białko mikserem dodając stopniowo (PRZESIANY) cukier puder. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Pierniczki czekoladowe z cytrusową nutą FB

Komentarze

  • himalaya, 2012-12-16 02:45:35
    himalaya
    A kiedy dodajemy smietane?
    Komentarz
  • himalaya, 2012-12-18 19:48:59
    himalaya
    0
    Piernikow wyszlo baaardzo duzo. Przepis fajny ale mialam problem ze smietana - dodalam ja do maki (nie wiem czy dobrze). Ciasto sie bardzo fajnie walkuje. Czas pieczenia u mnie to ok. 12 - 15 minut. Pol gwiazki odejmuje za niescislosci w przepisie (kiedy dodajemy ta smietane) ale pierniki bardzo dobre.
  • Incomprehensible, 2012-12-19 19:44:16
    Incomprehensible
    już poprawione.

    tak. śmietanę dodajemy do mąki.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem