złociste sakiewki

autor: , kategoria: przekąski na zimno, ciasta kruche i francuskie , dodano: 2012-12-10
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! złociste sakiewki
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! złociste sakiewki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! złociste sakiewki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! złociste sakiewki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! złociste sakiewki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! złociste sakiewki
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! złociste sakiewki
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! złociste sakiewki

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto dzielimy na sześć kwadratów. Każdą porcję smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Następnie ciastem wypełniamy otwór w formie na muffiny. Do środka wkładamy pokrojone w drobną kostkę jabłka wymieszane wcześniej z cynamonem.

Nadmiar ciasta podnosimy do góry i sklejamy tworząc sakiewkę kształtem przypominającą cebulę.

Na koniec posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 250°C.

Po wystudzeniu można posypać dodatkowo cukrem pudrem :) Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Susanna, 2012-12-13 20:03:33
    Susanna
    Pomysłowe! Zamiast jabłek można zrobić nadzienie na słono. Z pewnością prędzej czy później wypróbuję
    Komentarz
  • Jawa_82, 2012-12-16 19:58:29
    Jawa_82
    Jakie proste i ładne, no i pewnie smaczne! A ile mniej więcej kosztuje takie ciasto francuskie? Długo się rozmraża?
    Komentarz
  • KrainaSosny, 2012-12-16 20:37:51
    KrainaSosny
    Nie pamiętam ile dokładnie kosztuje, ale chyba nie więcej niż 7 zł. Czy długo się rozmraża - to zależy czy jedzie prosto ze sklepu - wtedy szybciej, czy leży już w zamrażarce. Trochę musi poleżeć aż rozmrozi się do końca aby nie popękało. Ale jeśli ciasto jest kupione już w plastrach - nie rulonie - to rozmraża się dużo szybciej
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe