tort kawowy z bezą

autor: , kategoria: przekąski na zimno, torty , dodano: 2012-12-14
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! tort kawowy z bezą
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! tort kawowy z bezą
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! tort kawowy z bezą
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! tort kawowy z bezą
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! tort kawowy z bezą
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! tort kawowy z bezą
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! tort kawowy z bezą
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! tort kawowy z bezą

Składniki:

  • biszkopt
  • jajka [5 szt.]
  • cukier [5 łyżek]
  • mąka pszenna [5 łyżek]
  • mąka ziemniaczana [1 łyżka]
  • proszek do pieczenia [0.5 łyżeczki]
  • krem
  • żółtko z jajka [5 szt.]
  • masło [500 g]
  • kawa [2 szklanki] (napar )
  • cukier puder [1 szklanka]
  • beza
  • białko z jajka [2 szt.]
  • cukier [3 szklanki]
  • sok z cytryny (z połowy cytryny)
  • Dekoracja
  • czekolada gorzka [1 ] (tabliczka)
  • kakao [2 łyżki]

Przygotowanie:

biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Kiedy masa będzie sztywna dodawać kolejno żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Całość przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec w temperaturze 180°C ok. 30 minut. Po upieczeniu podzielić na dwie części i ostudzić. Następnie nasączyć filiżanką kawy.
krem:
Żółtka utrzeć na parze ze szklanką cukru pudru, odstawić do wystudzenia. Następnie dodawać stopniowo pozostałą kawę i ucierać mikserem do połączenia składników. Masło utrzeć z resztą cukru pudru. Dodać masę z żółtek i kawy, utrzeć.
Biszkoptowy spód posmarować przygotowanym kremem i nakryć drugim biszkoptem. Wierzch tortu oraz boki posmarować resztą kremu.
beza:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier oraz sok z cytryny. Ucierać do dokładnego połączenia składników. Na papierze do pieczenia odrysować spód tortownicy. Na papier wyłożyć ubitą masę z białek według linii koła. Piec ok. 40 minut w temperaturze 120°C. Upieczoną i wystudzoną bezę położyć na tort. Bezę oprószyć delikatnie ciemnym kakao. Boki tortu udekorować wiórkami gorzkiej czekolady.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: parówki w cieście francuskim

Komentarze

  • izasalamon, 2012-12-14 15:37:42
    izasalamon
    Bezę chyba się robi z białek, a nie żółtek. Prawda?
    Komentarz
  • KrainaSosny, 2012-12-16 20:44:36
    KrainaSosny
    oczywiście, że tak, mój błąd, nie wiem jak to się pojawiło już poprawione!
    Komentarz
  • cowie, 2013-07-24 12:46:23
    cowie
    Dodaję do ulubionych. Chętnie wypróbuję
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe