Naleśniki Mamusi Muminka

autor: , kategoria: naleśniki , dodano: 2012-12-16
  • Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Naleśniki Mamusi Muminka
    Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Naleśniki Mamusi Muminka
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Naleśniki Mamusi Muminka
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Naleśniki Mamusi Muminka
  • Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Naleśniki Mamusi Muminka
    Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Naleśniki Mamusi Muminka
  • Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Naleśniki Mamusi Muminka
    Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Naleśniki Mamusi Muminka

Składniki:

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z łyżką cukru, dodać mleko, wlać łyżkę roztopionego masła. Połączyć. Do masy dodawać stopniowo mąkę i wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec ubić sztywną pianę z białek i połączyć ją delikatnie z ciastem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do złocistego koloru. Podawać z cukrem, śmietaną, miodem, syropem klonowym, dżemem lub innymi dodatkami :)

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • benia1234, 2012-12-16 20:28:00
    benia1234
    wyglądają mega smacznie, jutro na kolacje zrobię i mam nadzieję, że będzie tak pysznie jak to się prezentuje na zdjęciu
    Komentarz
  • eyebugs, 2012-12-16 23:23:01
    eyebugs
    Przez Mamę Muminka cieknie mi ślinka! ;p
    Komentarz
  • majka69, 2012-12-28 20:14:20
    majka69
    Maka 1 i 1/4 szklanki jak zgaduje?? Przepis godny wyprobowania
    Komentarz
  • -mimbla-, 2012-12-29 16:53:02
    -mimbla-
    0
    Właśnie skończyłam jeść
    Ja, jak nick wskazuje, jestem osobą dokładnie powołaną do oceny tych naleśników
    A prawda jest taka, że są genialne! Ja jadłam je ze śmietaną (przypominają mi trochę bliny mojej babci), zaś mojemu synowi, który miesiąc mi jęczał o racuchy, wkroiłam do nich jabłko i posypałam cukrem pudrem Każda forma podania smakowała wyśmienicie. Kradnę przepis!
  • xyoko, 2013-01-13 14:33:56
    xyoko
    0
    Uwielbiam naleśniki, więc jak zobaczyłam ten przepis, musiałam wypróbować Wyszły cudne - delikatne i puszyste. Podałam z domowym musem jabłkowym i były idealne

    Mam tylko pytanie - jak robię klasyczne naleśniki, po przygotowaniu ciasta odstawiam je na godzinę i później smażę. W Twoim przepisie nie było o tym mowy, więc się wahałam. Ostatecznie odstawiłam na 10 minut, bo bałam się, że piana z białek opadnie w cieście i nie będą takie puszyste.
    A Ty smażysz od razu?
  • KrainaSosny, 2013-01-17 19:25:20
    KrainaSosny
    Ja smażyłem od razu, ale żeby wyszły wyższe i puszyste użyłem w tym celu niewielkiego rondelka Im mniejsze, tym większe wrażenie, że nie mają kalorii
    Komentarz
  • two tea to room, 2013-04-07 10:10:58
    two tea to room
    0
    Mój narzeczony stwierdził, że jeszcze tak dobrych naleśników to nie robiłam . także dziękuję bardzo za przepis - naleśniki wyśmienite: puszyste, lekkie, genialne. Ja zaserwowałam z powidłami śliwkowymi, śmietaną i cukrem pudrem.
  • IskierkaO, 2015-10-14 09:09:51
    IskierkaO
    0
    Robiłam i sa na prawdę pyszne
  • Libra85, 2015-11-18 13:01:36
    Libra85
    0
    Bardzo spodobały mi się zdjęcia i pełna zapału przepis wypróbowałam. Niestety nie zasmakowały nam. Ciasto wg mnie za rzadkie, a naleśniki za tłuste. Najlepsze naleśniki wychodzą ze składników "na oko".

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem