tort orzechowo migdałowy

autor: , kategoria: torty , dodano: 2012-12-21
  • Mniam: 8
    Mniam zdjęcie! tort orzechowo migdałowy
    Mniam: 8
    Mniam zdjęcie! tort orzechowo migdałowy
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! tort orzechowo migdałowy
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! tort orzechowo migdałowy
  • Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! tort orzechowo migdałowy
    Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! tort orzechowo migdałowy

Składniki:

Przygotowanie:

biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Kiedy masa będzie sztywna dodawać kolejno żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Całość przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec w temperaturze 180°C ok. 50 minut. Po upieczeniu podzielić na dwie części i ostudzić. Następnie nasączyć alkoholem.

krem:
Żółtka utrzeć na parze ze szklanką cukru pudru, odstawić do wystudzenia. Dodać orzechy i miksować do połączenia składników. Masło utrzeć z resztą cukru pudru. Dodać masę z żółtek i utrzeć.
Biszkoptowy spód posmarować jedną łyżką konfitury wiśniowej. Na nią wyłożyć przygotowanym kremem i nakryć drugim biszkoptem. Wierzch tortu oraz boki posmarować resztą kremu i udekorować orzechami włoskimi oraz płatkami migdałów.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Hiacynta74, 2013-03-11 23:44:57
    Hiacynta74
    Ale mi narobiłaś apetytu na tort! :P Uwielbiam orzechowy ale niestety biszkopty za nic nie chcą mi się udać. Posiłkuję się gotowymi lub kupuję kawałek tortu w cukierni ale to już nie to co domowy....
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe