Przekąski n ciepło,minipizza

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, pizze , dodano: 2012-12-27
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Przekąski n ciepło,minipizza
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Przekąski n ciepło,minipizza

Składniki:

Przygotowanie:

Drozdże i cukier wsypujemy do ciepłej wody i odstawiamy na 15 minut, po tym czasie powstaje rozczyn, który dolewamy do mąki, soli i oleju i ugniatamy ciasto. Jeśli ciasto sie klei dosypujemy po trochu maki, jeśli jest za dużo mąki dolewamy ciepłej wody. Ciasto powinno byc miękkie, lekkie, puszyste. Odkładamy je na pół godziny w ciepłe miejsce.

Mięso mielone mieszamy z cebulą,czosnkiem, pastą węgierską, sól,pieprz.

Dodatkowo ja podałam danie z wcześniej ugotowanym brokułem i podsmażonymi pieczarkami ale nie jest to konieczne.

Ser ścieramy na tarce.

Jajko rozbełtujemy z mlekiem -bedzie do posmarowania ciasta przed pieczeniem.

Po pół godzinie ciasto wykładamy na stół i wałkujemy na cienko, wykrawamy kółka i na srodek nakładamy mase mięsną, zlepiamy "rogi" ciasta, poodbnie jak na pierogi aby powstała sakiewka/koszyczek, posypujemy serem,smarujemy jajkiem i wkładamy na 10-15 minut do nagrzanego piekarnika do 220 stopnii.
Wszystko zależy od piekarnika, mi wystarczy 10 minut aby ciasto urosło,spiekło się a mięso upiekło.

Po ww czasie nakładam brokuł, pieczarki, polewam ketchupem i kleksem jogurtu naturalnego.
Pasta wegierska jest bardzo ostra więc jogurt świetnie pasuje i łagodzi palenie w buzi :)

Z ww składników powstaje ok 10-15 porcji, w zalezności od wielkości sakiewek.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • grabek69, 2013-01-13 15:34:54
    grabek69
    0
    wygląda bardzo ładnie, na pewno jest smaczne

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem