Snickers

autor: , kategoria: ciasta biszkoptowe , dodano: 2012-12-29
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Snickers
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Snickers

Składniki:

Przygotowanie:

Biszkopt:
Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Następnie żółtka, miksując na wolnych obrotach, potem przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do prostokątnej blaszki i pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach C (bądź krócej, sprawdzamy patyczkiem).

Beza:
Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli, dodajemy cukier, dalej ubijamy, kolejno dodajemy mąki i orzechy. Pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach C (aby nie za długo, bo będzie sucha).

Masa budyniowa:
Do 3/4 szklanki mleka dodajemy żółtka i mąki, dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy z cukrami, gdy zawrze dodajemy mleko z żółtkami i mieszamy aż masa zgęstnieje (gotujemy budyń). Następnie studzimy.
Masło (w temp. pokojowej, miękkie) miksujemy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i ciągle mieszamy aż do wyczerpania budyniu. Na koniec dodajemy kakao (ja dodałam jeszcze trochę alkoholu).

Biszkopt kroimy na pół i układamy ciasto:
połowa biszkoptu
2/3 masy
ciasto bezowe
kajmak
druga połowa biszkoptu
pozostała masa budyniowa.

Ciasto dekorujemy jak chcemy, np. orzechami włoskimi, ja polałam polewą czekoladową (roztopiłam 1,5 tabliczki czekolady w kąpieli wodnej z 5 łyżkami kremówki).

Ciasto pracochłonne, lecz warte grzechu. Nr 1 na przyjęciach i jedno z moch ulubionych, polecam!
Przepis Ewy Wachowicz:)

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem