Snickers

autor: , kategoria: ciasta biszkoptowe , dodano: 2012-12-29
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Snickers
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Snickers

Składniki:

  • Biszkopt:
  • mąka [5 łyżek]
  • kakao [2 łyżki]
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
  • jajka [7 szt.]
  • szczypta soli [1 ]
  • cukier (niepełna szklanka)
  • Beza:
  • białko z jajka [5 szt.]
  • szczypta soli (1)
  • cukier (niepełna szklanka)
  • mąka pszenna [1 łyżka]
  • mąka ziemniaczana [1 łyżka]
  • orzechy włoskie [250 g] (uprażonych na patelni, posiekanych)
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
  • MASA BUDYNIOWA:
  • żółtko z jajka [5 szt.] (pozostałe z bezy)
  • mleko [0.5 l]
  • cukier brązowy [0.5 szklanki]
  • cukier waniliowy [1 łyżka]
  • mąka pszenna [2 łyżki]
  • mąka ziemniaczana [2 łyżki]
  • masło [1 kostka] (150-200g)
  • kakao [2 łyżki]
  • Dodatkowo:
  • masa kajmakowa [1 szt.] (do przełożenia ciasta:)

Przygotowanie:

Biszkopt:
Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Następnie żółtka, miksując na wolnych obrotach, potem przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do prostokątnej blaszki i pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach C (bądź krócej, sprawdzamy patyczkiem).

Beza:
Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli, dodajemy cukier, dalej ubijamy, kolejno dodajemy mąki i orzechy. Pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach C (aby nie za długo, bo będzie sucha).

Masa budyniowa:
Do 3/4 szklanki mleka dodajemy żółtka i mąki, dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy z cukrami, gdy zawrze dodajemy mleko z żółtkami i mieszamy aż masa zgęstnieje (gotujemy budyń). Następnie studzimy.
Masło (w temp. pokojowej, miękkie) miksujemy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i ciągle mieszamy aż do wyczerpania budyniu. Na koniec dodajemy kakao (ja dodałam jeszcze trochę alkoholu).

Biszkopt kroimy na pół i układamy ciasto:
połowa biszkoptu
2/3 masy
ciasto bezowe
kajmak
druga połowa biszkoptu
pozostała masa budyniowa.

Ciasto dekorujemy jak chcemy, np. orzechami włoskimi, ja polałam polewą czekoladową (roztopiłam 1,5 tabliczki czekolady w kąpieli wodnej z 5 łyżkami kremówki).

Ciasto pracochłonne, lecz warte grzechu. Nr 1 na przyjęciach i jedno z moch ulubionych, polecam!
Przepis Ewy Wachowicz:)

Smacznego!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 100 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: babka na Boże Narodzenie

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta