Sznycle z soczewicy

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2013-01-01
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Sznycle z soczewicy
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Sznycle z soczewicy

Składniki:

Przygotowanie:

1. Ugotować soczewicę w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu (niektóre trzeba wcześniej namoczyć inne od razu wrzuca się na wrzątek).
2. Zaczekać aż trochę przestygnie i dodać jajko i wymieszać.
3. Dodać siemię lniane i kaszę manną i wszystko wyrobić. W razie potrzeby dosypać kaszy mannej.
4. Upiec w kombiwarze/halogen over w 200 st. przez 1o minut lub na patelni na odrobinie oliwy.

Smażyć/piec długo nie trzeba, bo składniki są ugotoane ale tylko tyle aby podpiec i były chrupiące.

Danie robi się w sekundę. Jest pyszne i fajna alternatywa do zwykłych mielonych z mięsa;)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • izusek, 2013-01-02 16:36:28
    izusek
    Robię bardzo podobne, tylko zamiast jajka, kaszy i siemienia dodaję namoczone płatki owsiane, które świetnie spajają całość. Do masy dodaję też podsmazoną cebulkę i pieczarki - kotlety bardzo zyskują na smaku, chociaż jest więcej pracy
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe