Kurczak po chińsku (sos sojowy, marchew, czerwona cebula)

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, z drobiu, makarony, kuchnia chińska / wietnamska , dodano: 2013-01-04
  • Kurczak po chińsku (sos sojowy, marchew, czerwona cebula)

Składniki:

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miseczki, zalewamy sosem sojowym i odstawiamy.

Cebule siekamy w drobną kostkę, paprykę i marchew kroimy w paseczki/słupki (wszystko oczywiście obrane, oczyszczone i umyte).

Mięso wrzucamy na rozgrzany olej. Warzywa początkowo dusimy na osobnej patelni, gdy mięso się zetnie - razem pod przykryciem (ja tak zwykle smażę ale pewnie można wszystko razem dusić, dodając kolejne składniki w odpowiednim momencie).

Po ok 10 - 15 minutach przyprawiamy solą, pieprzem, suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią ("miski" ;) ) i jeszcze chwilę dusimy pod przykryciem.

Acha, wcześniej wstawiamy wodę na makaron (równie dobrze może być też ryż) i gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Można też podgrzać "wczorajszy". Jadłam to danie bez żadnych dodatków i tak też jest całkiem smaczne.

Sama potrawa może być też podstawą do dalszych kombinacji - nie miałam np. pieczarek ani grzybków moon a pewnie bym dodała, gdyby były w domu. Myślę, że wiele innych jarzynek można tu dodać, np. kukurydzę, pokrojone w słupki kawałki pietruszki, selera, brokuła, posiekaną białą kapustę itp.

Jak sobie coś przypomnę to dodam w komentarzach. Życzę smacznego! :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem