Racuchy drożdżowe

autor: , kategoria: naleśniki , dodano: 2013-01-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Racuchy drożdżowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Racuchy drożdżowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Racuchy drożdżowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Racuchy drożdżowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Racuchy drożdżowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Racuchy drożdżowe

Składniki:

  • drożdże [2 dag]
  • cukier [3 łyżki]
  • mleko [1 szklanka]
  • jajka [2 szt.]
  • mąka [2 szklanki]

Przygotowanie:

Drożdże rozkruszyć w wysokiej misce i posypać je cukrem. Mleko lekko podgrzać, tak żeby było ciepłe, ale nie gorące. Wlać je do drożdży i wymieszać (drewnianą łyżką)! Jaja rozbełtać z odrobiną soli i dodać do drożdży. wszystko wymieszać z mąką do gęstości. Ilość mąki podałam w przybliżeniu. Ja zawsze daję na oko. Ciasto ma być gęste, nie lejące. Gdy już wymieszamy je z mąką, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok godziny). Ciasto ma podwoić swoją objętość. Gdy już ładnie nam wyrośnie, kładziemy łyżką na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron. Takie racuchy można posypać po wierzchu cukrem lub jakąś konfiturą.
Z podanej porcji wychodzi ok 15 racuszków.
Smacznego :-)

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Polecany film:

Naleśniki zapiekane z pieczarkami, kurczakiem i szpinakiem

Komentarze

  • ankaa86, 2013-01-09 11:35:21
    ankaa86
    Do ciasta, przed samym smażeniem, można dodać jabłka Jeśli ktoś takie lubi
    Komentarz
  • lovebird, 2013-12-23 13:34:29
    lovebird
    0
    Bardzo przejrzysty i łatwy przepis. Ja dodałam kawałeczki jabłek, bez niczego mi niezbyt smakowały.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem