Spaghetti a la carbonara z serkiem topionym

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2013-01-09
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Spaghetti a la carbonara z serkiem topionym
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Spaghetti a la carbonara z serkiem topionym

Składniki:

  • kremowy serek topiony (np. MSM Mońki) [200 g]
  • spaghetti [0.5 op.]
  • natka pietruszki [2 pęczki]
  • boczek [7 plastrów]
  • mleko [150 ml]
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Na dużej patelni, na niewielkim ogniu podsmażamy uprzednio pokrojony boczek. Dolewamy mleka, dodajemy pokrojone serki topione. Składniki mieszamy tak długo aż połączą się w jednolitą masę. Dolewamy jeszcze odrobinę mleka i dodajemy drobno posiekaną pietruszkę. W tym samym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti, pamiętajmy aby go nie rozgotować. Kiedy makaron już się ugotuje, odcedzamy go i w małych porcjach dodajemy na patelnię z sosem. Całość dokładnie mieszamy.

Dobra rada: Jeśli chcemy, by makaron estetycznie się prezentował, przed podaniem możemy udekorować go świeżymi listkami pietruszki.


Przepis opracowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Roberta Muzyczkę.

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Węglowodany - jakie jeść żeby nie tyć

Komentarze

  • marchinko, 2013-04-24 13:15:33
    marchinko
    0
    Ja zrobiłem, ale nie dodaje serka topionego, tylko łyżkę startego sera żółtego i wychodzi rewelka.
  • piegusek235, 2015-01-11 20:01:50
    piegusek235
    ja robię z szynką, nie z boczkiem ( mniej kalorii ) pycha!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką