tiramisu idealne

autor: , kategoria: ciasta biszkoptowe , dodano: 2013-01-10
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! tiramisu idealne
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! tiramisu idealne
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! tiramisu idealne
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! tiramisu idealne
  • Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! tiramisu idealne
    Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! tiramisu idealne
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! tiramisu idealne
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! tiramisu idealne

Składniki:

Przygotowanie:

wykonanie:
Dwie łyżeczki kawy zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać amaretto i wymieszać.

Żółtka utrzeć z czterema łyżkami cukru na puszystą masę. Dodać mascarpone i dalej miksować do otrzymania jednolitej masy. Z białek ubić pianę; pod koniec ubijania dodać jedną łyżkę cukru. Pianę dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji.

Biszkopty zanurzać w kawie (włożyć i wyjąć energicznym ruchem - nie przytrzymywać w naparze aby nie rozmiękły - wtedy powstanie mamałyga) i układać na dnie formy do ciasta jeden obok drugiego. Biszkopty przykryć połową masy. Na wierzch posypać kakao. Czynność powtórzyć - na krem położyć warstwę zanurzonych w kawie biszkoptów i przykryć pozostałą masą. Całość posypać kakao. Schłodzić w lodówce przez min. 60 min.

Przełożyć do pucharków, szklanek lub jeść z formy ;)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • grabek69, 2013-01-13 15:31:56
    grabek69
    1
    wygląda świetnie, uwielbiam ten deser
  • checinka, 2013-02-02 11:25:51
    checinka
    0
    bardzo łatwy przepis, w niecałe pół godzinki można wyczarować takie cudo!
  • cherry_flamme, 2013-02-11 16:28:54
    cherry_flamme
    0
    Robię dokładnie tak samo. Używasz biszkoptów w pomarańczowym opakowaniu (bodajże San)? Nigdy nie robiłam z nich bazy, ale wydaja się za cienkie. Polecam takie z Carefour'a z cukrem na wierzchu. Są grube, trudno zrobić z nich ''mamałygę'' i mniej kosztują.
  • mariamarysienka, 2013-02-16 14:18:28
    mariamarysienka
    0
    Długo szukałam dobrego przepisu na tiramisu, aż w końcu postanowiłam skorzystać z tego. Przekonał mnie brak śmietanki 30% (taki krem doskonale znam) i mniejsza ilość cukru, niż w wielu przepisach. Przyznam, że wczoraj po spróbowaniu "surowej" masy miałam pewne obawy. Wyszła bardzo słodka i mocno wyczuwalne było ubite białko. Zaryzykowałam jednak i dzisiaj z drżącym sercem spróbowałam łyżeczki zastygniętego deseru - na łyżeczce się nie skończyło Wyszło obłędne, masa zgęstniała, utraciła smak białka, a słodycz częściowo wchłonęła się w biszkopty, więc całość jest idealnie dograna. Biszkopty co prawda zanurzałam w kawie z dodatkiem Bailey's, bo amaretto gdzieś wyjechało, ale również świetnie się sprawdziło. Dodatkowo do masy dodałam trochę roztopionej białej czekolady, której jestem fanatyczką
    Ogólnie przepis oceniam na 5 - jasny, przejrzysty, proporcje świetne. Czekam na ocenę mojego chłopaka, ale myślę że będzie zachwycony
    Pozdrawiam!
  • oriRadek, 2013-02-28 19:42:47
    oriRadek
    0
    Rozpływa się po prostu w ustach

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe