Francuskie paszteciki z kapustą i grzybami

autor: , kategoria: przekąski na zimno, przekąski na ciepło , dodano: 2013-01-12
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Francuskie paszteciki z kapustą i grzybami
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Francuskie paszteciki z kapustą i grzybami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Francuskie paszteciki z kapustą i grzybami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Francuskie paszteciki z kapustą i grzybami
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Francuskie paszteciki z kapustą i grzybami
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Francuskie paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki:

Przygotowanie:

Najpierw robimy farsz (ja robię go dzień wcześniej, żeby w dniu przyjęcia dużo się nie bawić).
1. Siekamy drobno kapustę (jeżeli jest mocno kwaśna, to wcześniej przepłukujemy ją wodą, odciskamy na sitku).
Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, doprawiamy i gotujemy aż będzie miękka (u mnie były to jakieś 2h, dotowałam aż była miękka i odparowała całkowicie woda).
2. W międzyczasie, grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na conajmniej pół godziny. Zlewamy wodę z grzybów do kapusty, ponownie je zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Raz dałam pieczarki zamiast grzybów, bo ich nie miałam i paszteciki też były pyszne;)
3. Cebulę drobno siekamy i szklimy, ugotowane grzyby drobno kroimy.
4. Jeżeli trzeba, to miękką kapustę jeszcze raz posiekać, dodać do niej cebulkę i grzyby, doprawić wg uznania.
5. Rozwijamy ciasto francuskie, na każdym rozkładamy pionowy pasek farszu, zwijamy w rulon i odcinamy. Robimy tak z resztą ciasta.
6. Każdy rulonik lekko spłaszczamy i kroimy w kwadraty.
7. Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do piecz. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 15 minut w temp. 190-200C (do zezłocenia).

Dokładnie nie pamiętam, ale wyszło mi ok. 50 pasztecików.

Przepis na prostą i pyszną przekąskę (np. sylwestrową i nie tylko, pasuje również do barszczu wigilijnego).

Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 150 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • sylwia15b, 2013-01-24 15:57:01
    sylwia15b
    0
    świetne! ja do tego dodaję barszczyk czerwony oraz robie w wersji z mięsem !:P
  • indigochild, 2013-09-12 10:06:21
    indigochild
    0
    robiłam. bardzo prosty przepis ale smak jest wspanaiły!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem