Racuchy ziemniaczano-serowe

autor: , kategoria: placki, kuchnia polska , dodano: 2009-12-17
  • Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Racuchy ziemniaczano-serowe
    Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Racuchy ziemniaczano-serowe

Składniki:

Przygotowanie:

Oddzielić żółtka od białek, białka wymieszać z mlekiem. Ziemniaki umyć, obrać, ugotować i po ostudzeniu przekręcić przez maszynkę, wymieszać z serem (zmielonym dwukrotnie) i żółtkami, połową porcji bułki tartej, doprawić solą i pieprzem. Margarynę roztopić, dodać natkę, koperek i szczypiorek, smażyć przez kilka minut, stale mieszając. Po zdjęciu z patelni dodać do masy ziemniaczano-serowej, wymieszać. Z przygotowanej masy uformować wałek grubości mniej więcej 5 cm, kroić w poprzek placki grubości 2 cm. Placki maczać w białkach połączonych z mlekiem, następnie panierować w pozostałej bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju. Podawać z sosem pomidorowym.

    Śr. ocena: 4.71 / recenzji: 14 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • AnusiaPn, 2010-02-22 00:02:12
    AnusiaPn
    1
    ciekawy przepis, i fajne zestawienie składników, trzeba będzie wypróbować! jako 'poznańska pyra', wszystko co ziemniaczane musi być pyszne ;D
  • Berlinianka, 2010-02-26 00:22:55
    Berlinianka
    1
    Ja chyba też takich nie znam - tego połączenia
    Jeśli smakują tak samo jak wyglądają, to na bank są pyszne.
    Zrobię na pewno. To mi wygląda, na takie tworzenie przepisu: dajemy co mamy w lodówce i zobaczymy co wyjdzie A czasem genialne rzeczy wychodzą
  • delightful_girl, 2010-02-27 12:12:10
    delightful_girl
    1
    Ależ te racuchy smakowicie wyglądają!
    Daje 5 za przepis a "placuszki" zrobię na pewno.
  • Patucha, 2010-02-27 12:20:32
    Patucha
    1
    przeglądam przepisy i szukam inspiracji na dzisiejszy obiad - zerkam tutaj i oooooooooooo - właśnie znalazłam - właśnie takie racuchy dzisiaj zaserwuję rodzince dziękuję
  • EwcIaKIcIA, 2010-03-06 15:22:35
    EwcIaKIcIA
    -1
    Wyglądają bardzo apetycznie
    muszę spróbować
  • HAMALIELKA, 2010-03-08 00:24:18
    HAMALIELKA
    2
    Dziękuje!!! Własnie takie kiedyś zrobił mi mój Ojciec, nie mogłam nigdzie znaleźć przepisu .
  • kristi75, 2010-03-26 17:46:16
    kristi75
    0
    racuchy wyglądaj smakowicie
    na pewno wypróbuje ten przepis
  • malwowa, 2010-04-19 15:13:34
    malwowa
    2
    pychota!
    ja z braku świeżej pietruszki i koperku dodałam kiedyś zwykłą podsmażoną cebulę i też było smaczne
  • kaarooo, 2010-04-20 11:38:40
    kaarooo
    3
    Mmmm.... nadal w kuchni rozchodzi się zapach po wczorajszym obiedzie, który zaserwowałam dzięki Tobie.
    Przepis bardzo przejrzysty, wszystko ładnie napisane.
    Na początku stwierdziłam, że połączenie jest jakieś dziwne, ale.. w smaku? Rewelacja! Polecam jak najbardziej. Jedno z dań, które myślę, że zagości na moim stole częściej.
    Pozdrawiam
  • asix86, 2010-06-26 17:42:13
    asix86
    0
    Wczoraj zrobiliśmy, razem z Mężem oceniliśmy je na 3 w skali 1-5
    Zrobiliśmy zgodnie z przepisem, wyszły Nam bardzo tłuste i potem źle się czuliśmy :P, resztę dokończyliśmy na zimno i znów czuliśmy zbyt dużo tłuszczu.

    Może zbyt długo smażyliśmy, nie patrzyłam na zegarek ale mniej więcej tyle czasu ile kotlety schabowe.

    Zastanawiam się jakby smakowały gdyby wrzucić je do wrzątku i chwilkę pogotować

    Czasem robię:
    "ugotowane wcześniej ziemniaki+mąka+jajko"
    LUB
    "twaróg+mąka+jajko"
    -> gotowane w wodzie
    i są pyszne, więc wersja ziemniaki+twaróg też powinna być OK, kiedyś spróbuję

    Dodam, że nie jedliśmy z sosem pomidorowym ale z ketchupem i odrobiną majonezu.

    Dzięki za przepis.
  • karliczka, 2010-06-27 16:20:27
    karliczka
    ja robie farsz z ugotowanych ziemniaków i twarogu do pierogów nie spotkalam jeszcze takiego przepisu napewno zrobie
    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-16 23:05:24
    ewelline
    0
    wyglądają smakowicie
  • m_ilka17, 2010-07-31 00:06:54
    m_ilka17
    1
    Zrobiłam dzisiaj i wyszły pyszne, takie kremowe w środku, a z wierzchu chrupiące. Dałam dużo koperku i podsmażoną cebulę, bo pietruszki nie miałam. Bardzo dobry przepis, dziękuję
  • Ezzra, 2010-09-12 18:29:45
    Ezzra
    1
    robiłam, wyszły bardzo dobre, tylko przepis troche zmodyfikowałam,
    nie dałam do środka bułki tartej, bo wciąga tłuszcz,
    nie podsmażałam też pietruszki, szczypiorku i koperku, dodałam świeże,
    a usmażyłam dodatkowo jedną cebule pokrojoną w drobną kosteczke i ją dodałam do wsztystkiego.
  • indja2, 2011-06-10 15:04:35
    indja2
    1
    wyglądają smakowicie ))

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem