Pizza na cieniutkim cieście lepsza niż Pizza HUT

autor: , kategoria: pizze , dodano: 2013-01-16
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Pizza na cieniutkim cieście lepsza niż Pizza HUT
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Pizza na cieniutkim cieście lepsza niż Pizza HUT

Składniki:

Przygotowanie:

CIASTO:
3 szklanki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
- przyprawy do smaku ja dodaje zioła prowansalskie, bazylię i oregano
Mieszam dokładnie suche składniki.
1 szklanka ciepłej wody
5 dag świeżych drożdży
3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
szczypta cukru

Drożdże wkruszam do kubka, mieszam z ciepłą wodą, olejem i cukrem. Gotowy płyn wlewam do mąki i mieszam najpierw łyżką, potem zagniatam ręką (wystarczy 2-3 minuty). Gotowe ciasto odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem a w tym czasie szykuję sos do smarowania pizzy i pozostałe składniki.

SOS POMIDOROWY:
3 solidne łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
zioła do smaku (np. przyprawa włoska)
woda do rozcieńczenia

Wszystkie składniki mieszam do połączenia.

Do obłożenia według swego uznania, ja użyłam kukurydzy z puszki z biedronki, pomidory w cienkie plastry, cebula w krążkach, cienko pokrojone pieczarki, kiełbase podwawelska bo to miałam w somu i starty żółty ser.

Rozgrzewam piekarnik do 250 st. C. Do czasu gdy się nagrzeje, pizza będzie gotowa do włożenia.

Na papierze do pieczenia formuję z gotowego ciasta placki (koło, kwadrat -wg uznania).
Smaruję sosem. Obkładam według uznania, ale polecam najpierw ser (bezpośrednio na sos), a dopiero na niego pozostałe składniki. Przyprószam ziołami prowansalskimi.
Gotowe pizze przekładam na rozgrzaną w piekarniku blachę. Piekę w rozgrzanym piekarniku na drugiej półce od dołu (najlepiej w termoobiegu, choć to niekonieczne) przez 8-10 minut. Czas pieczenia zależy od składników wykorzystanych do obłożenia pizzy.
Wychodzi dużo lepsza niż w pizzeri. Ciasto nie wierzyłam nigdy ze wyjdzie tak pyszne.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Zwies, 2013-01-16 19:16:41
    Zwies
    Zioła prowansalskie z kiełbasą? o.O
    To chyba raczej nie będzie lepsze niż Pizza Hut
    Komentarz
  • karollajna85, 2013-01-17 13:45:27
    karollajna85
    Uwierz że było! mąz od południa do wieczora zjadł 1,5 pizzy
    Komentarz
  • pannajoanna71, 2013-11-14 17:36:52
    pannajoanna71
    0
    Wlaśnie zrobiłam Twoja pizzę, pozmieniałam tylko składniki (dałam ser, salami, pieczarki, cebule, kukurydze, pomidora) i wyszla przepyszna! Mama zachwalała, że w zyciu takiej nie jadła. Był to mój debiut jesli chodzi o pizze, ale wyszlo super, dzięki Przepis spisałam i leży w kuchni w szafce
  • Korah, 2013-11-21 17:19:04
    Korah
    A czy temp. 250*C to nie za dużo, nie wyjdzie twarde i suche ciasto?
    Komentarz
  • pannajoanna71, 2013-11-22 13:58:05
    pannajoanna71
    Aha, właśnie, ja piekłam 20-25 minut w 190*. Z tym, że zeby ser na górze sie nie przypalił, to dałam go jak zostało do konca pieczenia 2-3 minuty.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe