Figowiec

autor: , kategoria: ciasta z masą , dodano: 2013-01-17
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Figowiec
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Figowiec
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Figowiec
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Figowiec

Składniki:

Przygotowanie:

Biszkopt kakaowy:
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier, i dalej ubijać. Wsypać mąkę z proszkiem i kakaem, wymieszać dokładnie. Piec 20-25 min w 180 stopniach. Gdy przestygnie przekroić na pół.

Biszkopt bakaliowy:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Gdy powstanie puch wsypać mąkę z proszkiem. Chwilę miksować i dodać bakalie. Piec na złoty kolor.

Krem:
Żółtka zmiksować z kilkoma łyżkami mleka i mąkami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, po czym dodać masę jajeczną i ugotować budyń. Gdy przestygnie zmiksować z masłem.

Polewa:
W garnuszku rozpuścić masło z czekoladą. Gdy wystygnie polać nią ciasto.


Przełożenie:
- biszkopt kakaowy
- krem
- biszkopt bakaliowy
- krem
- biszkopt kakaowy
- polewa


Ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo pyszne :-)
Ja ostatnio nie dzieliłam biszkoptu kakaowego na połowę. Widać na zdjęciu.
Polewę można oczywiście gotową, ale ja osobiście wolę taką ;-)
Ciasto na dużą blachę.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe