Zupa-krem z Cebuli

autor: , kategoria: zupy kremy , dodano: 2013-01-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa-krem z Cebuli
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa-krem z Cebuli

Składniki:

  • bulion warzywny [2 l]
  • duże cebule [3 szt.]
  • por [0.5 szt.]
  • marchew [2 szt.]
  • pietruszka [1 szt.]
  • ziemniaki [2 szt.]
  • wytrawne białe wino [1 szklanka]
  • masło [2 łyżki]
  • imbir [0.5 łyżeczki]
  • liść laurowy [1 szt.]
  • Kucharek [1 łyżka]
  • koperek [1 pęczek]

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy masło, cebulę drobno siekamy ( w kostkę lub w piórka). Wrzucamy na patelnię i dusimy do czasu aż stanie się szklista.
Warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Pora drobno siekamy, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę, Wrzucamy do bulionu razem z listkiem laurowym. Do gotującego bulionu dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę. Podduszoną cebulę podlewamy winem wytrawnym i dwiema łyżkami wazowymi bulionu. Doprowadzamy do wrzenia i całą zawartość patelni wrzucamy do garnka z bulionem. Gotujemy do czasu gdy wszystkie warzywa będą miękkie (ok 20-30 minut). Zupę doprawiamy i wyjmujemy listek laurowy. Wyjmujemy dwie łyżki wazowe warzyw z zupy, a pozostałośc miksujemy na gładki krem blenderem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Następnie warzywa układamy na talerzyki i wlewamy zupę. Dekorujemy zupę zielonym, aromatycznym koperkiem.
Smacznego:)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa rybna

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta