Cebula niejedno ma imię! – zupa cebulowa z makaronem ryżowym

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2013-01-18
  • Cebula niejedno ma imię! – zupa cebulowa z makaronem ryżowym

Składniki:

  • cebula biała [1 kg] (średnia)

Przygotowanie:

Składniki:
- Międzybrodzki Makaron ryż – ½ paczki
- cebula - 1kg
- czosnek - 5 ząbków
- olej - 3 łyżki
- pomidory krojone z puszki - 1 mała puszka
- wino białe wytrawne - 250ml
- woda - ok. 1 ½ l
- liść laurowy - 3 szt.
- ziele angielski - 6 ziarenek
- sól, pieprz, majeranek i sos sojowy do smaku
- natka pietruszki - 1 mały pęczek

Wykonanie:
W pierwszej kolejności gotujemy nasz ryżowy makaron. Równocześnie cebulę kroimy w półkrążki i podsmażamy w garnku na lekko złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, wlewamy wodę, wino, dokładamy pomidory z puszki, liść laurowy i ziele angielskie. Całość doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i sosem sojowym do smaku. Zupę gotować na wolnym ogniu 10 minut. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i pokrojoną natkę. Do zupy można podać grzanki z białego pieczywa z serem.

    Śr. ocena: 3.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa fasolowa

Komentarze

  • studentkaAM, 2014-06-01 13:54:32
    studentkaAM
    0
    Estetycznie jakoś ta zupa do mnie nie przemawia - 2*. Nie wiem czy wprzepisie jest błąd i zapomniałaś wspomnieć o zblendowaniu tego wszystkiego? Generalnie wizualnie - średnio.
    W smaku też nie podbiłą moich kubków smakowych. Jadałam już lepsze zupy cebulowe. Radzę obowiązkowo podawać z grzankami z serem żółtym, a wtedy smaki doskonale się uzupełniają. Można też pokombinować z dodaniem drobniutkich kawałków mozzarelli do zupy. Za smak 3,5/4*

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką