Cebula niejedno ma imię! – zupa cebulowa z makaronem ryżowym

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2013-01-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cebula niejedno ma imię! – zupa cebulowa z makaronem ryżowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cebula niejedno ma imię! – zupa cebulowa z makaronem ryżowym

Składniki:

  • cebula biała [1 kg] (średnia)
  • makaron ryżowy [0.5 op.]
  • czosnek [5 ząbków]
  • olej [3 łyżki]
  • pomidory [1 ] (puszka, krojone)
  • wino białe wytrawne [250 ml]
  • woda [0.5 l]
  • liście laurowe [3 szt.]
  • ziele angielskie [6 ] (ziarenek)
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki [1 pęczek] (mały)

Przygotowanie:


W pierwszej kolejności gotujemy nasz ryżowy makaron. Równocześnie cebulę kroimy w półkrążki i podsmażamy w garnku na lekko złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, wlewamy wodę, wino, dokładamy pomidory z puszki, liść laurowy i ziele angielskie. Całość doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i sosem sojowym do smaku. Zupę gotować na wolnym ogniu 10 minut. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i pokrojoną natkę. Do zupy można podać grzanki z białego pieczywa z serem.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa brokułowa

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem