Łosoś z rozmarynem w sosie cytrynowym

autor: , kategoria: potrawy z grilla, ryby , dodano: 2013-01-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łosoś z rozmarynem w sosie cytrynowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łosoś z rozmarynem w sosie cytrynowym
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łosoś z rozmarynem w sosie cytrynowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łosoś z rozmarynem w sosie cytrynowym

Składniki:

  • rozmaryn [2 szt.] ((gałązki))
  • śmietana [125 ml] (12% (ok. 1/2 opakowania))
  • cytryna [1 szt.] ((skórka plus sok))
  • pieprz cytrynowy ((do smaku - ryba + sos))
  • sól ((do smaku))
  • łosoś [0.5 kg] ((filet))

Przygotowanie:

Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową (zostawić więcej folii, aby owinąć całą rybę). Skropić oliwą, żeby nic się nie przykleiło.
Filet z łososia umyć - może mieć skórę, nawet nie trzeba łusk usuwać i ułożyć na folii. Posolić, dodać szczyptę pieprzu (cytrynowego) i skropić cytryną. Na rybie ułożyć gałązkę rozmarynu. Ja każdą porcję piekę w osobnym naczyniu, ale można to zrobić w jednym. Radzę przed pieczeniem podzielić rybę, bo potem nie uda się tego tak ładnie zrobić:) Zawinąć szczelnie folią i włożyć do piekarnika (180 stopni). Pieczemy ok. 1h. Gdy białko się wytrąci i ryba nie będzie surowa, odkrywamy folię i przestawiamy piekarnik na grill (ok. 10-15min - do zarumienienia)

Sos cytrynowy radzę przygotować jak łosoś już będzie 'ugotowany' w folii, bo zajmie nam to chwilę i nie trzeba będzie go odgrzewać.
Zetrze skórkę z całej cytryny (wcześniej sparzonej) i wycisnąć z niej sok. Do rondla wlać 1/2 opakowania śmietanki (używam 12%, ale może być i 18-tka, ważne, żeby była słodka, czyli z kartonika) i sok z 1/2 cytryny, szczyptę soli i pieprzu cytrynowego oraz skórkę z cytryny (część zostawić do dekoracji). Całość gotować na wolnym ogniu mieszając. Sos zgęstnieje.

Łososia wyciągnąć delikatnie na talerz (skórka może zostać przy folii), zdjąć gałązkę rozmarynu (już nam nie będzie potrzebna;)), polac sosem i posypać skórką z cytryny. Sól do smaku.

Smacznego:)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Filetowanie ryb

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem