trzy słowa : chałwa, czekolada i migdały. Bo słowa mają siłę :)

autor: , kategoria: przekąski na zimno, babeczki i muffiny , dodano: 2013-01-22
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! trzy słowa : chałwa, czekolada i migdały. Bo słowa mają siłę :)
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! trzy słowa : chałwa, czekolada i migdały. Bo słowa mają siłę :)
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! trzy słowa : chałwa, czekolada i migdały. Bo słowa mają siłę :)
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! trzy słowa : chałwa, czekolada i migdały. Bo słowa mają siłę :)

Składniki:

Przygotowanie:

Kruche babeczki na 12 sztuk
150g mąki krupczatki
50g mąki ziemniaczanej
50g cukru pudru
100g masła
1 żółtko

Składniki suche - czyli mąkę mąkę i cukier mieszamy, dodajemy posiekane masło (z lodówki) i rozcieramy palcami, aż powstaną okruszki. Dodajemy żółtko i zagniatamy gładkie ciasto (można dodać ze 2 łyżki zimnej wody w razie problemów z połączeniem składników). Gotowe ciasto spłaszczone, włożyć na 10 minut do lodówki (przykryć lub zawinąć w folię aby nie schło).
Foremki natłuścić masłem i obsypać krupczatką. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wycinać kółka szklanką i wyklejać foremki (na dno minimalnie więcej ciasta). Foremki z ciastem od strony ciasta wyłożyć folią aluminiową albo papierem do pieczenia (bez znaczenia, miałam i takie i takie), i na wierzch folii/papieru wysypać ryż. Dzięki temu nasze babeczki nie urosną tak jak nie trzeba, nie przypieką się za bardzo. Piec 8 - 10 minut w temperaturze 200°C na złoty kolor. Ostatnie 2 minuty pieczemy już bez obciążenia ryżem i bez folii/papieru.



nadzienie na 12 sztuk
25g gorzkiej czekolady
100g chałwy
25g masła
budyń czekoladowy (połowa opakowania) bez cukru - na mleku, przygotować jak na opakowaniu - gorące mleko i proszek ;)

Budyń przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu, studzimy. Miękkie masło dodajemy do ostudzonego budyniu, ucieramy na gładką masę.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy do temp pokojowej, dodajemy pokruszoną chałwę, ucieramy na "w miarę" gładką masę.
Do budyniu stopniowo dodajemy masę chałwowo-czekoladową, ucieramy ręcznie, bez blendera i innych ustrojstw.
Migdały w płatkach prażymy na suchej patelni, do uzyskania koloru lekko złotego.

Masę nakładamy do środka babeczek, obsypujemy całość migdałami, u mnie dodatkowo posypane białą tartą czekoladą.

Gorąco polecam, wbrew pozorom wcale nie ma przy tym dużo pracy, około 45 minut zajmuje przygotowanie wszystkiego od zera.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • lily92920, 2013-01-23 20:14:37
    lily92920
    Leci do ulubionych!
    Komentarz
  • blackdaisy, 2013-01-25 14:16:55
    blackdaisy
    Wyglada mniam
    Musze tylko kupic foremki :/
    Komentarz
  • rewakino, 2015-07-18 22:53:41
    rewakino
    gdyby nie fakt, że jestem na wakacjach w miejscowości, gdzie sklepy zsmykane są o 21 już biegłabym świńskim truchtem po składniki. brzmi cudownie!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem