Pleśniak by Pysiamn

autor: , kategoria: przekąski na zimno, ciasta kruche i francuskie , dodano: 2013-01-25
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pleśniak by Pysiamn
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pleśniak by Pysiamn
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pleśniak by Pysiamn
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pleśniak by Pysiamn
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pleśniak by Pysiamn
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pleśniak by Pysiamn

Składniki:

Przygotowanie:

Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, , szczyptą soli, 5 żółtkami.

Szybko zagnieść ciasto (będzie bardzo kruche i sypkie, ale dacie radę ;).

Podzielić je na 3 części, jedną z nich zagnieść z kakao. Uformować 3 kule Jedną największą dać na spód.

Białka ubić na sztywno z odrobinką soli, pod koniec ubijania dodając szklankę cukru.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Jasne ciasto (największa kula)zetrzeć na tarce (duże "oczka") na dno formy. Posmarować grubą warstwą dżemu . Na to zetrzeć ciemną część ciasta i ułożyć na niej pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.

Piec około 50 minut w temperaturze 180ºC. Kroić najlepiej po całkowitym ostygnięciu, posypać cukrem pudrem.



ps. Przepis na blachę 24 x 32 cm ;)

Smacznego :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Komentarze

  • fca, 2013-01-26 13:02:40
    fca
    0
    Znam dobrze ten przepis i to jedno z moich ulubionych ciast jedyny minus to, że jest trochę pracochłonne

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe