Racuchy zaparzane

autor: , kategoria: placki, kuchnia polska , dodano: 2009-12-17
  • Racuchy zaparzane

Składniki:

  • ser biały [10 dag] (zmielony)
  • mąka [10 dag]
  • margaryna [2 łyżki]
  • jajka [2 szt.]
  • cukier puder [2 łyżki]
  • sól [1 szczypta]
  • olej (do smażenia)
  • aromat waniliowy do ciast
  • mleko [1 szklanka] (chude)

Przygotowanie:

Ser utrzeć z cukrem, szczyptą soli i kilkoma kroplami aromatu waniliowego. Mleko zagotować, dodać margarynę, zmniejszyć ogień, stopniowo wsypywać przesianą wcześniej mąkę i podgrzewać, aż powstanie gęste, szkliste ciasto. Zdjąć z ognia i energicznie ubijać, najlepiej drewnianą łyżką, jeszcze co najmniej 10 min. Do przestudzonego ciasta dodawać kolejno jajka i przygotowany ser. Na gorący olej nakładać niewielkie porcje ciasta, formować okrągłe racuchy, smażyć na rumiano.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Panna Bezczelna, 2009-12-22 15:25:14
    Panna Bezczelna
    musze koniecznie wyprubować
    już mi ślinka leci.
    Komentarz
  • justi008, 2012-10-19 14:39:23
    justi008
    0
    Świetny przepis
    MNIAM

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem