Żurek śląski

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2013-01-30
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żurek śląski
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Żurek śląski

Składniki:

  • kość wędzona [1 szt.]
  • zakwas na żur (250ml)
  • ziemniaki [1 kg]
  • cebula (2 sztuki)
  • pieczarki [20 dag]
  • kiełbasa (najlepiej śląska 2 kawałki)
  • liść laurowy (2 listki)
  • ziele angielskie (3 kulki)
  • pieprz
  • Kucharek [1 łyżeczka] (lub vegeta)
  • czosnek granulowany
  • maggi

Przygotowanie:

Gotujemy wywar z kości wedzonej w ok. 3 litrach wody dodając do tego ziele angielskie, liść laurowy i lyżkę kucharka lub vegety. Kiełbasę i pieczarki kroimy w plasterki a pól cebuli w kostkę i podsmażamy na patelni dodając odrobinę czosnku i pieprzu. Gdy wszystko ładnie się zarumieni wrzucamy do wywaru i chwilkę gotujemy po czym wlewamy zakwas i ponownie zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Resztę cebuli przysmażamy i gnieciemy z ugotowanymi ziemniakami. Ziemniaki wykładamy do półmiska i zalewamy gorącym żurkiem;)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa z kapusty

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta