Holenderski placek z jablkami

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2013-02-01
  • Holenderski placek z jablkami

Składniki:

  • jajka [4 szt.]
  • cukier [250 g]
  • aromat waniliowy do ciast (kilka kropel)
  • maslo [150 g]
  • mleko (troszeczke)
  • maka [250 g]
  • proszek do pieczenia [4 łyżeczki]
  • cynamon [4 szczypty]
  • jablka
  • cukier (do posypania)

Przygotowanie:

Cale jajka, cukier i aromat zmiksowac na puszysta mase. Maslo rozpuscic w niewielkiej ilosci mleka i dodac do masy z jajek. Make, proszek i cynamon przesiac i tez dodac do masy, wymieszac.
Ciasto przelac na natluszczona i posypana bulka tarta blache, na ciasto wylozyc pokrojone w plastry jablka i posypac cukrem. Przez 10 minut piec w temp. 200 st., potem zmniejszyc do 180 st. i piec jeszcze 20-30 minut (bez termoobiegu).

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem