Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Sernik z marmoladą

autor: , kategoria: serniki, kuchnia polska , dodano: 2009-10-28
  • Sernik z marmoladą

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto:

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, zrobić zagłębienie, wlać śmietanę, rozkłócone jajko z trzema żółtkami i cukrem (1/2 szklanki), dodać posiekane masło (25 dkg), zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Jedną włożyć do lodówki, do drugiej wsypać kakao i ponownie zagnieść. Ciasto kakaowe włożyć do zamrażalnika na 1 godz.

Masa serowa:
Z pozostałych jajek oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Masło (15 dkg)utrzeć z cukrem (1 szklanka) i rozkłóconymi żółtkami i – nie przerywając ucierania – dodawać ser, sypki budyń, mąkę ziemniaczaną i aromat cytrynowy.
Ubitą z białek pianę delikatnie (łyżką) połączyć z utartą masą serową.
Z lodówki wyjąć jasne ciasto, rozwałkować na stolnicy i wylepić nim wysmarowaną tłuszczem i oprószoną tartą bułką formę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 15 min. (żeby ciasto "nie wstawało" należy je ponakłuwać widelcem);
Podpieczone ciasto posmarować marmoladą, wyłożyć masą serową, posypać startym na tarce o grubych oczkach ciastem kakaowym, ponownie wstawić do piekarnika. Piec ok. 1 godz. w temperaturze 180ºC.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 25

Komentarze

  • ewelline, 2010-08-20 01:02:50
    ewelline
    0
    bardzo smaczny sernik!
  • AlicjaH, 2010-08-20 09:12:16
    AlicjaH
    1
    Dobry pomysł z tą marmoladą. Tyle razy ile piekłam, sernik by klasyczny aż dziś zrobię z marmoladą /przełamie mdły jak dla mnie smak masy twarogowej/ dzięki śliczne
  • daget, 2010-11-08 12:43:34
    daget
    1
    Zamiast marmolady uzylam babcinych powidel sliwkowych i oniemialam. Rewelacyjny serniczek. Delikatny i nie przeslodzony, lekko uzalezniajacy, smak kakaowego ciasta w polaczeniu z serem i powidlami potrafi zniwolnic kazdego.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Naleśniki z kurczakiem typu gyros
  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo