piszinger
autor: KrainaSosny,
kategoria: inne desery , dodano:
2013-02-02
Składniki:
- wafle [1 op.] (tortowe)
- masa 1
- masło [0.5 kostki]
- cukier [0.5 szklanki]
- kakao [3 łyżki]
- żółtko z jajka [1 szt.]
- masa 2
- masło [0.5 kostki]
- cukier [0.5 szklanki]
- cukier waniliowy [1 op.]
- żółtko z jajka [1 szt.]
- masa 3
- dżem [1 op.] (jakiś kwaśny)
Przygotowanie:
wykonanie:
Masa 1:
masło utrzeć mikserem z cukrem lub cukrem pudrem, dodać żółtko, następnie kakao. Dokładnie wymieszać.
Masa 2:
masło utrzeć mikserem z cukrem lub cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtko. Dokładnie połączyć składniki.
Pierwszy wafel posmarować cienko masą waniliową. Przykryć drugim waflem, docisnąć, wyłożyć kwaśny dżem lub powidła. Przykryć kolejnym i posmarować masą czekoladową. Na całość ułożyć ostatni, czwarty, wafel. Docisnąć. Schłodzić w lodówce min. 30 minut. Pokroić w porcje i podawać. Przechowywać w lodówce.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: świąteczne pierniki
Komentarze