walentynkowe ciasto

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2013-02-04
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! walentynkowe ciasto
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! walentynkowe ciasto

Składniki:

  • CIASTO
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 250g masła
  • 6 łyzek zimnej wody
  • Nadzienie
  • 450 g mrożonych owoców ja dałam wisnie
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3 łyżki mądki ziemniaczanej
  • masło do wysmarowania formy i cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Wykonanie:

Przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy, sól, zimne masło i wyrobić, aby powstała kruszonka. Stopniowo wlewac wodę i szybko zagniatać. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 30 minut.

Formę (najlepiej w kształcie serca ;-) ) posmarować masłem. Połowę ciasta rozwałkować, wyłożyć nim formę, tak aby ciasto wystawało nieco ponad brzegi.

Rozmrożone wiśnie połączyc z pozostałymi składnikami nadzienia i ułozyć na cieście. Resztę ciasta cienko rozwałkować i pokroic na wąskie paseczki. Ułożyć na wiśniach tworząc krateczkę, zawinąć wystające brzegi ciasta i przycisnąć widelcem.

Piec 20 minut w temperaturze 200 st. C, zmniejszyć temperaturę do 160 st. C i piec jeszcze 30 minut. Ostudzic i opruszyc cukrem pudrem

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 9

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką