chrupiące batoniki orzechowe

autor: , kategoria: przekąski na ciepło, inne desery , dodano: 2013-02-05
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! chrupiące batoniki orzechowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! chrupiące batoniki orzechowe

Składniki:

Przygotowanie:

Moje pierwsze batoniki, wyszły pysznie, dlatego postanowiłam się podzielić z Wami przepisem.
Żałowałam, że nie miałam w domu płatków owsianych, które śmiało można dodać, tak samo jak rodzynki i wszytko co lubicie.

Instynktownie rozpuściłam łyżeczkę masła, dodałam miód, następnie wszystkie składniki wsypałam na rozgrzaną patelnię (orzechy, płatki kukurydziane, ziarna lnu, słonecznik). Podsmażyłam całość ciągle mieszając ok. 10 min. Gorącą masę wyłożyłam na talerz formując batoniki. Gdy trochę wystygną śmiało można uformować batonika palcami, masa łatwo się poddaje. Po całkowitym wystudzeniu batonik robi się sztywny. Trochę się klei do talerza, myślę, że dobrym pomysłem byłoby podłożyć papier do pieczenia, ale nie jest to konieczne, bo można podważyć je delikatnie nożem.

Ponieważ zostało mi sporo orzechów, podsmażyłam je w ten sam sposób, co batoniki. Pyszna, słodka przekąska. Najsmaczniejsze po wystudzeniu. Trochę się kleją do talerza, dlatego należy je rozłożyć tak, aby się nie posklejały.

Proporcje składników można zmieniać wedle upodobań.
Cudownie chrupiące, idealne do porannej kawki.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 7

Komentarze

  • ygerna, 2015-01-20 08:52:14
    ygerna
    0
    Bardzo fajny przepis i do tego prosty.Przypomina trochę przepis na szyszki z ryżu preparowanego Myślę, że orzechy to baza do batoników, ale można dodać też każde ziarna czy otręby. Na pewno wypróbuję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem