Karpatka

autor: , kategoria: ciasta z masą , dodano: 2013-02-07
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Karpatka
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Karpatka
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Karpatka
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Karpatka

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasto:
W garnku roztopić margarynę, następnie dodać wodę. Później dodać mąkę i zagotować mieszając. Uważać, aby nie powstały grudki. Ubić tłuczkiem i zostawić do przestudzenia. Dodać powoli jajka. Później dodać proszek do pieczenia. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni na dwóch blachach.

Krem budyniowy:
Część mleka zagotować, w pozostałej częsci rozprowadzić mąkę pszenną i katoflaną. Dodać do gotującego się mleka. Intensywnie mieszać (aż do spodu) i dodać cukier i cukier wanilinowy.
Ostudzony krem zmiksować z 1 kostką masła.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • Jawa_82, 2013-02-11 14:35:46
    Jawa_82
    0
    Dobre, wiem, bo w dzieciństwie nieraz jadłam to ciasto!
    Wydaje mi się, że jest jeszcze inna nazwa karpatki - "fale Dunaju".
  • rita 1, 2013-02-11 17:53:18
    rita 1
    Jawa, fale Dunaju nie sa nawet podobne do karpatki. Skąd wiesz, że dobre wiesz, że jadłaś z tego konkretnego przepisu? Moim zdaniem najpierw powinno się ciasto zrobić, spróbować, a poźniej oceniać.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe