Sajgonki - około 25 sztuk

autor: , kategoria: z wieprzowiny, kuchnia chińska / wietnamska , dodano: 2009-12-17
  • Sajgonki - około 25 sztuk

Składniki:

  • mielona wieprzowina [80 dag]
  • grzyby mun [3 szt.] (duże)
  • marchew [1 szt.]
  • cebula [1 szt.] (podsmażona)
  • sałata [1 szt.] (potrzebne 3 liście)
  • jajka [1 szt.] (surowe)
  • sos sojowy (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • papier ryżowy [1 op.]

Przygotowanie:

Marchew trzemy. Grzyby mun moczymy i siekamy. Liście kapusty tniemy na paseczki ( z reszty tobie surówkę do potrawy ). Podsmażoną cebulę mieszamy z mielonym, dodajemy marchew, kapustę, jajko, sos sojowy i pieprz. Wyrabiamy. Nakładamy na mokry papier ryżowy ( opis składania na opakowaniu ). Smażymy na głębokim oleju do zrumienienia.
Usmażone można polać ketchupem.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • zlosliwiec, 2009-12-18 10:15:30
    zlosliwiec
    3
    Do usmażonych springrollsów powino się podać raczej sos słodko-kwaśny, ewentualnie chiński rosół, ale to kwestia gustu. Ketchup raczej nie pasi, trochę za chińsko-amerykańsko to wyszło

    Poza tym przepis fajny, chętnie zrobię
  • bydgoszczanka, 2009-12-18 13:24:47
    bydgoszczanka
    Dodawałam kiedyś taki specjalny sos do sajgonek firmy Tao tao, ale jak dla mnie jest zbyt wodnisty
    Komentarz
  • Ashira, 2009-12-18 15:19:06
    Ashira
    2
    ojj ten keczup bije po oczach
    ja nigdy do farszu nie dodawałam jajka i trzymało się bez, ale różnie to bywa proponuję dodać do farszu makaron chiński.
    do farszu dodałabym jeszcze np. przyprawę 5 smaków albo jakiś sos.
    ale ogólnie na plus, bardzo lubię sajgonki. i wbrew pozorom nie wymagają aż tak głębokiego tłuszczu
  • chilanes, 2009-12-20 11:04:49
    chilanes
    ooo tak, makaron chiński do farszy i bez ketchupu, bo to profanacja
    Komentarz
  • Eowina1818, 2009-12-28 10:41:34
    Eowina1818
    1
    Jeszcze nigdy nie jadłam sajgonek! widzę, ze to poważny błąd i zdecydowanie spróbuję.
    Czytałam, że pasuję sos słodko-pikantny chilli do maczania sajgonek
  • bydgoszczanka, 2009-12-29 20:33:29
    bydgoszczanka
    Tak, ale dla mnie jest zbyt rzadki.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe