Zupa tajska

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2013-02-08
  • Zupa tajska

Składniki:

  • pierś kurczaka [2 szt.] (może być też mięso z nózki)
  • mleko kokosowe (1 puszka)
  • pomidory [3 szt.]
  • fasolka szparagowa (garść)
  • papryka świeża (garść)
  • zielony groszek mrożony (garść)
  • papryczka chilli (pół)
  • pasta curry czerwona
  • ziarna kolendry (1 łyżeczka)
  • sos rybny ((może być pasta krewetkowa))
  • bakłażan, cukinia, marchewka
  • sok i skórka z limonki, bambus, kolendra świeża

Przygotowanie:

podsmażyć pastę, dodać pokrojone warzywa, zaczynając od najtwardszych (marchewka, cukinia, papryka, fasolka, na końcu pieczarki i bakłażan). Zalej wodą tak aby były tylko przykryte, dodaj troszkę soli. Na gotującą wodę dodaj pociete w drobne części mięso kurczaka, dodać mleko kokosowe. W moździeżu zmieżdżyć nasiona kolendry, pokroić cienko skórkę z limonki (lub zetrzeć), dodać cząbek czosnku, pół łyżeczki czerwonej pappryki, pomidory drobno pokrojone i resztę warzyw. Gotować krótko tak by warzywa były chrupiące i lekko twarde. Na talerzu dodać kolendrę swieżą.

pychotka!!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa z mięsa

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką