oponki

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2013-02-09
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! oponki
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! oponki
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! oponki
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! oponki
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! oponki
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! oponki

Składniki:

  • mąka pszenna [230 g]
  • cukier [120 g]
  • mleko [120 ml]
  • proszek do pieczenia [3 łyżki]
  • jajka [2 szt.]
  • olej [4 łyżki]
  • sól [1 szczypta]
  • Dekoracja
  • czekolada mleczna [200 g]
  • wiórki kokosowe
  • posypka kolorowa

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka z jedną łyżeczką cukru. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.

Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać. Następnie wyjąć na blat i wyrabiać do momentu uzyskania jednolitego ciasta, umieścić ponownie w misce i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie i wycinać kształt pączków przy pomocy szklanki oraz kieliszka do wódki (środek). Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Smażyć w głębokim oleju rozgrzanym do temp 170°C –180°C aż ściemnieją. Usmażone przekładać na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.

Wiórki kokosowe i posypki umieścić w miseczkach. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zanurzać w niej pączki a następnie dekorować posypkami (zanurzając w miseczkach).

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 20

Polecany film:

Ciastka Nutella

Komentarze

  • Jawa_82, 2013-02-11 14:29:30
    Jawa_82
    0
    Jadłam bez posypek i wiórków, i wiem, że są smaczne ale strasznie wciągają i można przez to w kilka minut pożreć całą michę...
  • Myszos80, 2013-02-12 20:14:12
    Myszos80
    U mnie oponki to zawsze były z sera białego
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem