Fale dunaju

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2013-02-10
  • Fale dunaju

Składniki:

  • margaryna [250 g]
  • jajaa [6 szt.]
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • mąka [400 g] (ok. 2,5 szklanki)
  • proszek do pieczenia [3 łyżeczki]
  • kakao [2 łyżki]
  • mleko [4 łyżki]
  • spirytus [2 łyżki] (może być wódka lub rum)
  • krem
  • budyń śmietankowy [2 op.] (na 0,7 litra)
  • mleko [0.7 l]
  • cukier puder [4 łyżki]
  • masło [250 g] (może być margaryna)
  • wiśnie z kompotu [400 g] (mogą być jabłka, gruszki lub sliwki)

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrami, dodawając po 1 jajku. Make przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, na końcu dodać mleko i alkohol.Wymieszać. Pół masy wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, do drugiej połowy dodać kakao i wyłożyć na jasne ciasto. Na wierzchu ułożyć owoce.
Piec 35-40 minut w temp. 180 st.
Krem
2 budynie ugotować w 0,7 litra mleka. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, następnie ciągle ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na wytudzone ciasto wyłożyć krem. Na wierzch dać polewę czekoladową.
Ja robię polewę rozpuszczając tabliczkę mlecznej czekolady w 100 ml. śmietany słodkiej 18% .
Smacznego

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Polecany film:

Batida na święta!

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką