Bruschetta

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie, kuchnia włoska , dodano: 2013-02-10
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Bruschetta
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Bruschetta

Składniki:

Przygotowanie:

Ne podaję konkretnych ilości, bo wszystko zależy od tego jak bardzo jesteśmy głodni ;)
U nas najczęściej na porcję dla jednej osoby wychodzą 2-3 kromki chleba i 2 średnie pomidory.

Chleb pszenny ( np kawiorek ) lub bagietkę kroimy na kromki ok 1,5 cm grubości, smarujemy każdą z jednej strony oliwą i grillujemy na patelni grillowej lub, jak ja, w piekarniku.

Są dwa sposoby na nadanie pieczywu wspaniałego zapachu, jeden to posmarowanie go oliwą o smaku czosnku zamiast zwykłą, lub po zgrillowaniu pieczywa natrzeć je przepołowionym ząbkiem czosnku.

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki po czym kroimy w drobną kostkę, solimy, pieprzymy i wykładamy na kromki chleba posypując po wierzchu posiekanym szczypiorkiem.

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • Jawa_82, 2013-02-11 14:09:26
    Jawa_82
    0
    Przepis znany i lubiany, przynajmniej przeze mnie!
    Czasem dodaję do tego różne różności (np. fetę albo/i oliwiki) - pewnie to się już wówczas nie nazywa "Bruschetta" ale co mi tam...
  • cowie, 2013-02-13 14:37:37
    cowie
    0
    Bruschetta ze szczypiorkiem zamiast bazylii? Pierwsze słyszę
  • vesenka, 2013-02-13 17:57:45
    vesenka
    Hmmm...a dlaczego nie? Pierwsze słyszę,że istnieje jedyny słuszny przepis na bruschettę Przecież jedynym stałym składnikiem w tym antipasto jest grillowany chleb z solą i pieprzem pprzetarty czosnkiem i oliwą. Reszta to inwencja przygotującego. To,że wersja z pomidorami i bazylią jest najpopularniejsza nie oznacza,że inne są niewłaściwe.
    Komentarz
  • Wisnia, 2013-02-19 15:51:04
    Wisnia
    ja bym tylko chciała nadmienić, że bruschetta to włoska przekąska, tzw antipasti, z pieczywa pszennego, posmarowana oliwa i czosnkiem i grillowana. a co na nia położymy to juz sprawa naszej inwencji. To, że my znamy najlepiej opcje z pomidorami i bazylia to chyba tylko dlatego, że jest to dla nas najłatwiejsze i najczęściej spotkane. Równie pysznie smakuje bruschetta z avocado i limonką, albo z owocami morza....
    Komentarz
  • cowie, 2013-02-25 11:53:34
    cowie
    No cóż, włosi napewno pokusiliby się na owoce morza. Ale wydaje mi się, że na szczypior mogliby pokręcić głową
    Komentarz
  • Wiola0022, 2013-02-25 16:45:31
    Wiola0022
    0
    Ja jeszcze dodaje bazyli a czosnku jak najwięcej pychotka!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe