Szynka duszona w sosie

autor: , kategoria: z wieprzowiny , dodano: 2013-02-10
  • Szynka duszona w sosie

Składniki:

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na mniejsze kawałki ( typu kotlety, średniej grubości), nie rozbijać ( ewentualnie rozgnieść palcami). Posolić i popieprzyć z każdej strony, odłożyć na chwilę.

Umyć warzywa. Paprykę pokroić w paski, cebulę w cienkie pióra, pieczarki w ćwiartki.

Rozgrzać na patelni odrobinę oleju, wrzucić mięso. Obsmażyć z każdej strony do lekkiego zarumienienia ( ok. półtorej minuty na każdej stronie). Odlać nadmiar oleju, wrzucić do mięsa warzywa.Posolić odrobinę. Podlać winem, dusić aż połowa płynu odparuje.

Można zrobić własny sos, ale jako kobieta aktywna zawodowo czasem brakuje mi na to czasu i energii, więc dodaję gotowy sos pieczeniowy, ciemny firmy Winiary. Sos przygotowuję według wskazówek na opakowaniu, po zagotowaniu dodaję na patelnię. Ważne : sos dodaję dopiero wtedy, gdy połowa wina odparuje.

Całość duszę ze sobą, na małym ogniu, przez ok. 20 -30 minut. Dodaję paprykę czerwoną słodką, i jeśli to konieczne odrobinę pieprzu czarnego i soli.

W składnikach podałam porcje przypraw, ale jeśli ktoś lubi mniej lub bardziej pikantne powinien sam je dozować, wedle upodobania.

Efekt końcowy to pyszne, soczyste a zarazem kruche mięso idealnie pasujące do klusek śląskich, ziemniaków a nawet makaronu.

Smacznego :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe