Cynamonowe ciasto marchewkowe

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2013-02-14
  • Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Cynamonowe ciasto marchewkowe
    Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! Cynamonowe ciasto marchewkowe
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Cynamonowe ciasto marchewkowe
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Cynamonowe ciasto marchewkowe
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cynamonowe ciasto marchewkowe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cynamonowe ciasto marchewkowe
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Cynamonowe ciasto marchewkowe
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Cynamonowe ciasto marchewkowe

Składniki:

Przygotowanie:

Marchew ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.
Oddzielamy żółtka od białek, bardzo uważnie, by żółtko nie dostało się do białka.
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cynamon. Mieszamy łyżką (nie miksujemy). Dodajemy marchew i całość mieszamy. Następnie dorzucamy orzechy i żurawinę. Również mieszamy.
Ubijamy sztywną pianę z białek, którą dodajemy do wcześniej przygotowanego ciasta. Razem wszystko mieszamy, uważając, żeby nie "zepsuć" piany. Robimy to delikatnie, ale dokładnie. Ciasto dzięki temu będzie puszyste.
Pieczemy w 175 stopniach przez około 55 minut.
Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem, zrobić polewę z serka śmietankowego, lub zostawić bez niczego. W każdej wersji będzie smakowało wyśmienicie :)


http://amatorskiegotowanie.blogspot.com/

    Śr. ocena: 4.83 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • oluchnaola1, 2013-03-07 14:20:49
    oluchnaola1
    0
    jest przepyszne!
  • asiuis, 2013-03-15 02:00:35
    asiuis
    0
    Rzeczywiście bardzo dobre ciasto. Nie miałam brązowego cukru więc użyłam ok 150 g cukru białego ale następnym razem już nie zapomnę go kupić ;-). Jedyna zmiana - jak dla mnie po 125 g suszonej żurawiny i orzechów to za dużo. Następnym razem wykorzystam maksymalnie po 80 g tych produktów aby ciasto było bardziej delikatne.
  • two tea to room, 2013-05-26 10:00:57
    two tea to room
    0
    Przepyszne! Ja niestety nie miałam żurawiny więc wrzuciłam rodzynki. Dodatkowo blaszkę wysmarowaną tłuszczem wysypałam sezamem za poradą mamy - było warto
  • rima19, 2014-12-09 11:44:31
    rima19
    cukier brązowy to nic innego jak biały zabarwiony kawą cukier nie mniej chętnie wypróbuję przepis, bo szykuję się już od dawna do podobnego
    Komentarz
  • cynamonka78, 2015-02-19 17:44:23
    cynamonka78
    Wygląda apetycznie, na weekend wypróbuję przepis
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe