red velvet cake

autor: , kategoria: przekąski na zimno, torty , dodano: 2013-02-16
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! red velvet cake
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! red velvet cake
  • Mniam: 11
    Mniam zdjęcie! red velvet cake
    Mniam: 11
    Mniam zdjęcie! red velvet cake
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! red velvet cake
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! red velvet cake
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! red velvet cake
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! red velvet cake

Składniki:

  • CIASTO
  • masło [1 kostka] (miękkiego)
  • mąka pszenna [2.5 szklanki]
  • cukier [1 szklanka]
  • jajka [2 szt.]
  • kakao [1 łyżeczka]
  • śmietana [1 szklanka] (36%)
  • soda oczyszczona [1 łyżeczka]
  • ocet [1 łyżeczka]
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • barwniki spożywcze (czerwony)
  • krem
  • masło [1 kostka] (miękkie)
  • cukier puder [1 szklanka]
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • ser mascarpone [750 g]
  • Dekoracja
  • płatki migdałów [100 g]
  • perełki cukiernicze

Przygotowanie:

wykonanie - ciasto:
Masło utrzeć z cukrem w misce przy pomocy miksera, pod koniec dodać kolejno jajka i dalej ucierać. Do masy stopniowo dodawać mąkę (po jednej łyżce), śmietanę (36%), cukier waniliowy. Nadal miksując dodać czerwony barwnik spożywczy i dokładnie wymieszać.

Sodę rozpuścić w occie, dodać do masy na ciasto i wymieszać drewnianą łyżką. Całość podzielić na 3 równe części i piec w, natłuszczonej i posypanej bułką tartą, tortownicy o średnicy ok. 21 cm. Ciasto piec ok. 30 minut (ja piekłem dłużej) w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wystudzić. U mnie placki ciasta wyszły dosyć wysokie, więc z każdego przy pomocy ostrego noża odkroiłem wierzchnią warstwę.

krem:
Kostkę masła utrzeć z serkiem mascarpone. Dodać cukier waniliowy oraz stopniowo cukier puder, cały czas miksując. Masę podzielić na 4 części.

Całkowicie wystudzone spody ciasta nasączyć ponczem (łyżeczkę cukru i sok z połowy cytryny rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody) a następnie przełożyć kolejnymi częściami kremu. Ostatnią porcją masy pokryć górny blat oraz boki tortu. Na wierzch ułożyć płatki migdałów lub perełki cukiernicze. Ja do dekoracji wykorzystałem resztki ciasta, które odkroiłem z poszczególnym blatów. Ciasto pokruszyłem drobno i posypałem na górę :)

Całość schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.

    Śr. ocena: 4.83 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • edyfed, 2013-09-18 21:08:23
    edyfed
    bardzo lubie to ciasto jest mocno slodkie ale mnie pasuje! nigdy jednak nie jadlam z domowej produkcji. sprobuje i dam znac i wkleje wtedy gwiazdki
    Komentarz
  • fitEndGerls, 2014-02-03 09:52:15
    fitEndGerls
    Barwniki już mam ! wiec przed walentynkami wezme się za zrobienie
    Komentarz
  • Tygrysek_aa, 2014-02-08 10:37:48
    Tygrysek_aa
    wygląda apetycznie ale dlaczego w przepisach nie jest podawana kaloryczność?szkoda...
    Komentarz
  • pustula, 2014-02-11 18:24:45
    pustula
    jaki ocet jest w tym przepisie? zwykły spirytusowy??
    Komentarz
  • agnethia, 2015-06-19 21:14:20
    agnethia
    0
    wygląda wyśmienicie
  • zanzadra, 2015-06-21 14:03:18
    zanzadra
    0
    Wyglada apetycznie na pewno wypróbuje przepis
  • marczella6, 2015-06-21 19:55:10
    marczella6
    0
    narobiliście mi na ten tort apetytu

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem