Penne ze szpinakiem i serem gorgonzola

autor: , kategoria: makarony , dodano: 2013-02-17
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Penne ze szpinakiem i serem gorgonzola
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Penne ze szpinakiem i serem gorgonzola

Składniki:

Przygotowanie:

Danie jest syte. Polecam na obiad gdy nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie, a także na wczesną kolacje (17-18) bo jest to dość ciężkie danie więc na pewno nie polecam jeść o godzinie 20-21 :)



1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
2. Na patelnie (ja mam głęboką teflonową) wlewamy śmietanę, chwilke ją podgrzewamy.
3. Dodajemy pokrojony w kostke ser gorgonzola jak i topiony, natomiast ser żółty dodajemy starty.
4. Mieszamy i gotujemy tak długo aż sery się roztopią.
5. Dodajemy ząbki czosnku (powinny być przeciśnięte przez praske - ja niestety jej nie posiadam więc starłam na tarce na małych oczkach)
6. Dodajemy szpinak (10 małych brykietów) i mieszamy tak długo aż się rozłoży i połączy z naszym sosem.
7. Przyprawiamy według uznania - ja dałam dość sporo pieprzu, odrobine oregano i 3 listki posiekanej, świeżej bazyli.
8. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę.
9. Wrzucamy makaron do naszego sosu i dokładnie mieszamy


Ja jako miłośniczka sera po nałożeniu makaronu na talerz posypuje go jeszcze startym serem żółtym :)


Dla osób które kochają połączenie szpinaku z pleśniowym serem - polecam! Jeżeli nie mamy drogiego sera gorgonzola możemy użyć zwykłego pleśniowego - taką tańszą wersje też robiłam i smakuje wyśmienicie. Jeżeli chodzi o porcje to myślę, że 4 osoby spokojnie się najedzą (a nawet 5).

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem