Biszkopt do tortów (zawsze wyrasta!)

autor: , kategoria: torty , dodano: 2013-02-17
  • Biszkopt do tortów (zawsze wyrasta!)

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis będzie nie na cały tort ale na podstawę tortu - czyli biszkopt. Jest to jedyny biszkopt, który tak pięknie mi wyrasta. (Zdjęcie dodam gdy będe robić jakiś torcik niedługo)


1. Białka oddzielam od żółtek.
2. Białka ubijam, dodaje cukier i nadal ubijam.
3. Dodaje żółtka do białek, nadal ubijając.
4. Dodaje przesianą mąke i proszek do pieczenia (w tej chwili również przestaję ubijać mikserem - mieszam mąke i proszek ręcznie, bardzo dokładnie ale zarazem delikatnie aby biszkopt pięknie wyrósł.)
5. Wyłożyć tortownice papierem do pieczenia (lub użyć silikonowej)
6. Piec na początku w piekarniku nagrzanym do 170 stopni aż biszkopt wyrośnie. Potem zwiększyć temperature do 190 stopni (aby się nie przypalał - wyłączyć grzanie od góry.
7. Piec do suchego patyczka.
8. Nie wyjmować od razu z piekarnika - uchylić delikatnie drzwiczki i pozostawić na jakiś czas.


Zawsze korzystam z tego przepisu. Nigdy mnie jeszcze nie zawiódł :) Przepis można oczywiście modyfikować - np. dodać kakao :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe