Meksykański kociołek

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie , dodano: 2009-12-18
  • Meksykański kociołek

Składniki:

  • papryka czerwona [1 szt.]
  • papryka zielona [1 szt.]
  • cebula biała [1 szt.]
  • olej [2 łyżki]
  • fasola czerwona [1 op.] (puszka)
  • kukurydza [1 op.] (puszka)
  • szczypior [1 pęczek]
  • bulion [1 l] (warzywny)
  • papryka (słodka, mielona)
  • sos pomidorowy [150 ml] (ostry z chili)
  • ser twarogowy [20 dag] (kremowy)

Przygotowanie:

Paprykę oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w kosteczkę. Rozgrzać olej, na średnim ogniu smażyć paprykę przez ok 8/10 min, dodać cebulę, kukurydzę i fasolę, mieszając smażyć jeszcze 5min. Następnie podlać bulionem i pomidorowym sosem chilli, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, papryką. Szczypiorek umyć, posiekać, wymieszać z twarożkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Na talerz nałożyć warzyw, po czym udekorować kleksem z twarożku. Podawać np. z ryżem lub jako samodzielne danie. Smacznego.

(Sos chilli można zastąpić 1 papryczką chilli posiekaną i wymieszaną z puszką przecieru pomidorowego. Potrawę ta można również urozmaicić mięsem, np drobiownym)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Wielkanocne jajka z niespodzianką

Komentarze

  • marissima, 2010-06-19 15:31:06
    marissima
    Twarożek w kuchni meksykańskiej?

    Szczypiorek??

    To chyba mix polsko-meksykański.

    zaczynam wątpić w swoja kulinarna wiedze.
    Komentarz
  • chilanes, 2011-03-21 22:39:00
    chilanes
    taką znam na "to" nazwę, więc pod taką przepis umieściłam.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe