RAINBOW CAKE Tęczowy tort

autor: , kategoria: przekąski na zimno, torty , dodano: 2013-02-24
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! RAINBOW CAKE Tęczowy tort
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! RAINBOW CAKE Tęczowy tort
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! RAINBOW CAKE Tęczowy tort
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! RAINBOW CAKE Tęczowy tort

Składniki:

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać. Dodać sól i proszek do pieczenia. Masło utrzeć na gładką puszystą masę. Następnie nie przerywając miksowania dodawać cukier oraz kolejno wbijać białka. Do utartej masy dodawać naprzemiennie mąkę wymieszana z solą i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Ciasto zważyć * a wynik podzielić na 6. Każdą część umieścić w miseczce i dodać barwniki: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony. Wymieszać dokładnie** Ciasto przełożyć do 6 foremek wyłożonych papierem do pieczenia (!) o średnicy od 20 do 23 cm (ja wolałam ciut grubsze ciasto więc moje miały średnicę 20 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec ok. 20 min do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać aromat i cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Na koniec wymieszać z serkiem mascarpone.
Poszczególne blaty ciasta przekłądać kremem. Zaczynamy od fioletowego, następnie: niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony. Trochę masy zostawić do posmarwania oków i wierzchu torta.
Schłodzić w lodówce conajmniej 3 godziny. Smacznego :)

* ja by uniknąć przekładania ciasta non stop przy ważeniu robiłam to tak. Przed przystąpieniem do robienia ciasta zważyłam miskę. Po zrobieniu ciasta zważyłam całość i odjęłam sobie wage miski. Wynik podzieliłam na 6. Ciasto piekłam po dwa placki równocześnie. Używałam do tego tacek do pizzy o średnicy 20 cm.

** barwniki najlepsze są w paście / żelu. Polecam firmę Wilton. Są bardzo wydajne. Należy pamętać że ciasto po upieczeniu ma zdecydowanie ciemniejszy odcień niż to surowe ;) Moim zdaniem nie ma też konieczności kupowania wszystkich kolorów. Ja miałam tylko trzy podstawowe barwy: żółty, niebieski i czerwone. Barwy pośrenie uzyskałam z wymieszania barw podstawowych (zielony=niebieski+żółty, pomarańczowy=czerwony+żółty, fioletowy=czerwony+niebieski)

    Śr. ocena: 2.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Asiula303, 2013-06-30 11:56:53
    Asiula303
    0
    Suppperrr!
    Nie sądziłam, że mi się uda to zrobić, ale udało
    Mnie i mojej rodzinie smakowało XD Ich miny nie ziemskie !
  • monyczkaaa, 2013-06-30 20:30:27
    monyczkaaa
    5
    szkoda autorko, że nie napisałaś skąd pochodzi przepis, bo nie jest on twój. Praktycznie cały przepis jest słowo w słowo skopiowany.
  • olcia_mm, 2013-12-01 17:20:15
    olcia_mm
    0
    Moim zdaniem biszkopty do tortów nie powinny zawierać proszku do pieczenia ponieważ samo białko je unosi. Jest to przepis na niedoskonały biszkopt maderski, który nie wiem skąd wzięłaś. Czemu wszyscy określają torty jako rzeczy trudne do zrobienia?? Jeśli jest dobry przepis to zawsze wyjdzie...
  • olcia_mm, 2013-12-01 17:26:16
    olcia_mm
    tak powinna wyglądać tęcza bez proszku do pieczenia - czy nie wygląda lepiej??
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem