Cebularze

autor: , kategoria: przekąski na zimno , dodano: 2009-12-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cebularze
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Cebularze

Składniki:

Przygotowanie:

Drożdże mieszamy z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
W garnku rozpuszczamy margarynę z resztą mleka. Wyrośnięty rozczyn i ciepłe mleko z margaryną dodajemy do mąki z solą. Roztrzepujemy jajko i dodajemy do pozostałych składników zostawiając trochę na posmarowanie brzegów cebularzy (około łyżki).
Wyrabiamy ciasto tak, aby odstawało od ręki, jeśli się klei dodajemy mąki. Następnie pozostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość.
Gdy ciasto rośnie, przygotowujemy cebulę - kroimy ją wedle uznania i dusimy na patelni na wodzie, gdy już zmięknie podsmażamy na oliwę do uzyskania złotego koloru. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi mak to do jeszcze ciepłej, ale już zdjętej z ognia cebuli wsypujemy go do niej.
Ciasto dzielimy na 12 części. lepimy z każdej części kuleczkę a następnie ją rozwałkowujemy na owalne placki. Brzegi placków smarujemy pozostawionym jajkiem. Następnie kładziemy porcję cebuli, rozkładając ją równomiernie po całym placku. Zanim wstawimy do gorącego piekarnika, poczekajmy chwilkę, aż znów podrosną.
Pieczemy w 200 stopniach do momentu, az cebularze się zarumienia.
( u mnie to było z 8 min) Jeśli cebularze się nie zrumienią, a uznacie że są już upieczone to proszę je wyjąc z piekarnika mimo braku rumieńca:)

    Śr. ocena: 4.60 / recenzji: 21 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • Ashira, 2009-12-18 15:21:53
    Ashira
    2
    Cebularze! smak mojego dzieciństwa w Lublinie
    koniecznie raz w tygodniu musiałam go zjeść
    wiele razy próbowałam powielić ten smak i mam już sprawdzony przepis więc ten niekoniecznie wypróbuję, ale kto wie... na pewno będzie dobry, ja po prostu dążyłam do smaku jaki znam i za jakim tęsknię
    i koniecznie posypać makiem!
  • chilanes, 2009-12-19 19:26:19
    chilanes
    Ohh cebularze! Na pewno wypróbuję przepis
    Komentarz
  • kropka75, 2009-12-21 08:01:48
    kropka75
    2
    O, jak miło. A ja po to na drugi koniec miasta jeżdżę. A idą tam jak ciepłe bułki - i rzadko można dorwać.
    Następnym razem sama zrobię.

    Osobiście uwielbiam na ciepło, podgrzewam troszkę zapiekając u góry żółty serek - mniam.
  • lea35, 2010-01-05 10:23:28
    lea35
    0
    Przepis brzmi i wygląda apetycznie.
    Muszę takowe cebularze mężowi na kolację zapodać, będzie zachwycony.
    Tylko ten mak mi tu nie pasuje...
  • shiral, 2010-01-06 22:59:35
    shiral
    Z makiem, jak to lubi. Po zdjęciach widać że wolę bez, ale dużo osób jak widzi cebularze to zjada tylko w wersji z makiem
    Komentarz
  • ewelline, 2010-01-09 01:58:28
    ewelline
    ojjj pyszności!!!
    Komentarz
  • SELKA*, 2010-01-10 11:21:54
    SELKA*
    3
    Pychaaaa, cebularze to chyba taka lubelska specjalnośc Ja dodaję jeszcze pieczarki i ser żółty starty na tartce.
  • vesenka, 2010-01-13 12:44:18
    vesenka
    Bardzo lubię cebularze. Chętnie bym wypróbowała przepis, bo jest dobrze opisany, ale brakuje mi informacji ile ma być mąki? Jedno opakowanie, ale jakie? 0,5kg, 1kg? Ciasto powinno wyjść miękkie, czy raczej twardsze?
    Komentarz
  • vesenka, 2010-01-13 13:05:34
    vesenka
    1
    Bardzo lubię cebularze. Chętnie bym wypróbowała przepis, bo jest dobrze opisany, ale brakuje mi informacji ile ma być mąki? Jedno opakowanie, ale jakie? 0,5kg, 1kg? Ciasto powinno wyjść miękkie, czy raczej twardsze?

    Przepraszam za dubel, ale nie dodało mi oceny poprzednio
  • lentilka, 2010-01-13 15:38:51
    lentilka
    2
    Robię podobne cebularze, ale cebulę przyprawiam cukrem, majerankiem i kminkiem. Vesenka ciasto powinno wyjśc sprężyste, przynajmniej tak jest z moim.
  • anomaly, 2010-01-15 11:02:33
    anomaly
    2
    Cebularze są pycha. Moja mama robi co prawda trochę inne ciasto i dodaje starty ser, ale bez sera także są bardzo dobre.
  • Sensuel, 2010-02-10 00:13:15
    Sensuel
    1
    Cebulaki,bo tak ja nazywam ten wynalazek to bardzo dobra przystawka,albo przekąska na imprezkę jakąś.Ja robię czasami i schodzi raz-dwa.Ciasto z lenistwa robię w maszynie,ale warto.Co prawdo 1,5h maszyna robi,ale ja się nie narobię,a smakują bosko.
    Jak zrobię fotkę to wstawię swoją wersję cebulaków
  • Sandra89, 2010-02-15 15:19:02
    Sandra89
    2
    Cebularze
    Uwielbiam, ten kto nie jadł niech żałuje.
  • dudipopka, 2010-02-15 22:33:55
    dudipopka
    1
    są pyszne na ciepło i na zimno
    a z barszczem czerwonym do popicia rewelka!
  • Martilla, 2010-02-18 11:31:38
    Martilla
    2
    Dzięki cebularzom polubiłam cebulę. Jako dziecko jej nienawidziłam do czasu gdy podczas zakupów rodzice kupili mi cebularza, którego w domu zjadłam na ciepło. Od tamtej pory moja niechęć do cebuli minęła.
  • karolcia198506, 2010-02-18 12:37:02
    karolcia198506
    1
    Uwielbiam cebularze ten przepis przywołał wspomnienia lat szkolnych gdy te cuda sprzedawane były w sklepiku szkolnym. Gdy robię je w domu posypuję startym żółtym serem
  • Berlinianka, 2010-02-18 22:07:48
    Berlinianka
    2
    Cebularze jadłam pierwszy raz w Lublinie. W moich rejonach się ich nie spotyka w piekarniach. Naprawdę fajna sprawa.
    Dodaję do ulubionych. Przepis łatwy, po samych składnikach wiem jak zrobić
  • 83evelinka, 2010-02-28 16:27:58
    83evelinka
    2
    Rewelacja,palce lizać! Do tego przepis naprawde bardzo łatwy,a smak powala na kolana Szczególnie z dodatkiem żółtego sera albo mozzarelli. Moja rodzina polubiła cebularze Polecam, smacznego!
  • Juliszka, 2010-03-26 13:29:11
    Juliszka
    0
    Rewelacja. Ksiazkowe wrecz cebularze, na dodatek piekne Bardzo fajny przepis. Wydaje mi sie, ze posmarowanie brzegow rozklepanym jajkiem to gwarancja zrumienienia. Super!
  • Guuusiaa, 2010-03-30 16:42:30
    Guuusiaa
    zobaczymy co to będzie właśnie je robie zdam relację jak smakował
    Komentarz
  • Soleilka, 2010-04-02 19:49:43
    Soleilka
    1
    uwielbiam je, smakują mi z makiem
    Świetny przepis
  • agus87, 2010-04-12 17:07:36
    agus87
    mój tata takie robi, ale dodaje pieprzu i innych przypraw np do pizzy są pyszne
    Komentarz
  • Fos, 2010-04-12 21:53:12
    Fos
    1
    ja dodałam pieczarek i sera miodzio
    no i prosta sprawa
  • diana171615, 2010-05-08 11:29:54
    diana171615
    poszło do ulubionych!
    Komentarz
  • marissima, 2010-06-11 22:48:18
    marissima
    1
    a ja dodaje podsmażonej kiełbaski
  • _MAMA_, 2010-08-10 12:01:04
    _MAMA_
    ja też kiedyś często piekłam cebularze i też pamietam z dziciństwa - Zamojszczyna
    koniecznie z makiem jak dla mnie
    a dzieciom jak zostanie na drugi dzień polewam keczupem, plaster sera, na moment do piekarnika (mikrofalówki nie używam) i zajadają się jak pizzą - polecam !!!
    Komentarz
  • madziaaaaa89, 2010-11-04 10:24:14
    madziaaaaa89
    2
    'jedli aż im sie uszy trzęsły'. Rodzinka zachwycona do tego zrobiłam dip czosnkowo-rzodkiewkowy. mmmm pyszności
  • Jawa_82, 2011-09-18 18:17:36
    Jawa_82
    A ja pamiętam takie ze szkoły średniej (ale nie jestem z lubelskiego) i mi również bardzo smakowały. Kolejny przepis do ulubionych!
    Komentarz
  • rita 1, 2012-01-13 09:40:26
    rita 1
    Ile to jest 1 op. mąki? o,5 kg? 1 kg??? Nie potrafię zagnieść ciasta "na oko"...
    Komentarz
  • Julusienka, 2012-10-04 14:07:33
    Julusienka
    0
    wypróbuje ten przepis w najbliższą niedzielę, wygladaja smakowicie
  • ewapawliszyn, 2013-01-06 12:52:40
    ewapawliszyn
    0
    Dziwny ten przepis bo szklanka mleka to na ok, 0,5 g maki tak by mi pasowalo do wyrobienia ,mozna tez z takiego ciasta zrobic male pizzerinki z roznym nadzieniem

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem