pierogi z pieczarkami i kapustą

autor: , kategoria: pierogi, kuchnia polska , dodano: 2013-03-06
  • pierogi z pieczarkami  i kapustą

Składniki:

  • łyżeczka masła
  • pół kilo mąki pszennej
  • szklanka ciepłej wody
  • żółtko
  • sól
  • FARSZ
  • sól, pieprz
  • pół kilo kiszonej kapusty
  • 10 dag pieczarek
  • cebula
  • olej

Przygotowanie:

Zagnieść ciasto.Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna lekko odcisnąć i ugotować, najlepiej w wywarze warzywnym lub mięsnym. Wcześniej namoczone grzyby ugotować osobno.
Kapustę i grzyby odsączyć i posiekać, wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy i przyprawić solą oraz pieprzem. Do farszu można również dodać kilka łyżek posiekanej i zrumienionej cebuli.
Z rozwałkowanego ciasta wycinać krążki, nakładać farsz i zlepiać brzuchate pierożki. Gotować we wrzątku przez około 2 minuty od wypłynięcia.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z makiem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką