Kurczak po staropolsku

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2013-03-14
  • Kurczak po staropolsku

Składniki:

  • filet z kurczaka [1 szt.]
  • jajka [2 szt.]
  • mleko [1 szklanka]
  • sól [1 szczypta]
  • pieprsz [1 szczypta]
  • mąka [1 szklanka]
  • bulion [500 ml]
  • masło [2 łyżki]
  • ocet winny [1 łyżka] (do smaku)
  • rodzynki [1 szt.] (garść)
  • limonka [1 szt.] (połowa)
  • miódd [1 łyżka] (lub cukier do smaku)

Przygotowanie:

Piersi oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na dużekawałki. Obsmażyć, aż się zetnie na wierzchu. Z mleka, jajek i mąki przygotować ciasto jak na naleśniki. Na patelni rozgrzać masło. Kawałki kurczaka maczać w cieście i smażyć na złoto z obu stron. Przełożyć do rondelka, zalać rosołem dodać przyprawy, rodzynki, przekrojoną na ćwiartki limonkę. Chwilę razem gotować, aż do połączenia smaków. Podawać gorące.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: kurczak z pieczarkami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką