Papryka w zalewie - do słoików

autor: , kategoria: wytrawne przetwory, kuchnia polska , dodano: 2009-12-18
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Papryka w zalewie - do słoików
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Papryka w zalewie - do słoików

Składniki:

  • papryka czerwona [3.5 kg]
  • ocet [1 szklanka] (do zalewy)
  • cukier [1 szklanka] (do zalewy)
  • sól - płaska łyżeczka [1 łyżeczka] (do zalewy)
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • cebula (małe)
  • olej
  • woda [5 szklanek] (do zalewy)
  • liczi
  • papryka pepperoni (strąki)

Przygotowanie:

Paprykę czyścimy i kroimy na części. Z pepperoni wydrążamy tylko pestki ( ja obieram ją w rękawiczkach gumowych ). Wszystkie składniki zalewy gotujemy i studzimy. W słoiku układamy ciasno paprykę ( dodajemy po 1 pepperoni i małą cebulkę - obraną ), dodajemy po 1 liściu, trochę ziela i gorczycy. Wlewamy zalewę i na samym końcu dodajemy po łyżce oleju.
Słoiki wstawiamy do gorącej wody i gotujemy 10-12 minut.
Papryka wychodzi taka krucha. Po ok. 3 tygodniach jest już gotowa do spożycia.
Na tę ilość papryki proponuję przygotować 3 porcje zalewy. Mnie wychodzi ok. 7 słoików 0,9 litra.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 120 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 7

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: dynia marynowana

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem