Babka z przepisu mojej mamy

autor: , kategoria: ciasta ucierane, Wielkanocne potrawy , dodano: 2013-03-21
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Babka z przepisu mojej mamy
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Babka z przepisu mojej mamy

Składniki:

Przygotowanie:

Od białek oddzielamy żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka ucieramy z cukrem do momentu, aż się nie rozpuści. Dodajemy na przemian mąki, olej na koniec wlewamy ocet lub wódkę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Do ciasta wkładamy łyżkę piany i mieszamy do połączenia, następnie znowu dodajemy łyżkę piany i mieszamy do połączenia, wkładamy resztę białek i bardzo delikatnie mieszając łączymy. Przekładamy do natłuszczonej, posypanej bułką tartą formy. Pieczemy około 60 minut w temp. 180*C. Studzimy. Z cukru pudru i soku robimy lukier i przyozdabiamy.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem